top of page

Geschiedenis 

Wandelmars gehouden door een Scheveningse sportvereniging in 1940.

Pierewaaien Scheveningen bestaat nog niet zó lang maar toch sinds de zomer van 2024 al wel langer dan 35 jaar.
 

Verschillende mensen hebben een bijdrage geleverd aan de reconstructie van de Pierewaai-geschiedenis. Hun verhalen volgen hieronder. Maar eerst een lijstje. Uit de verschillende bijdragen heb ik het een en ander op een rijtje gezet. Het resultaat ziet er als volgt uit:

Chronologie van de Pierewaaiers

 

1989 - 1990

Paul Gerbrands  woont tegenwoordig in Valkenswaard, maar is geboren en getogen in Den Haag. Hij is de intiatiefnemer tot het Pierewaaien, dat toen nog niet zo heette. Die naam is min of meer spontaan ‘opgekomen’ in de groep en later geadopteerd als ‘officiële’ naam. Heel veel is bij dit begin hetzelfde als jaren later: advertentie in Volkskrant en NRC, verzamelen onder de Pier en een lunchpauze in Meyendel.

1991 - 2001

Joke Hey: ook fietstochten en stadswandelingen

Helpers: Ingrid, Ted, Coby, Frans, Jan Dolk en Marjan van der Linden

Er waren soms wel tegen de 100 deelnemers, wordt gefluisterd. Joke kan dat echter niet bevestigen. Wel wordt er melding gemaakt van een trouwerij.

Er was een TV opname voor het RVU-programma Kaap de goede Hoop op 17 december 2000.

Joke heeft bij haar afscheid een verhaal geschreven. Kan iemand dat verhaal nog tevoorschijn toveren?

2001 - 2003

Marjan van der Linden, Anneke, Jan Dolk

Dennis (zoon van Marjan) verzorgde een website en de foto’s: www.pierewaaien.net.

Er waren in deze periode ongeveer 35 wandelaars.

2003 - 2006

Ceciel van Dam , Jan Dolk, Corry van Ieperen.

Aad Leenheer: website en foto’s:

www.pierewaaien.tripod.com

www.pierewaaien.zen-it.nl

2006 - 2007

Ceciel van Dam, Aad Leenheer: website en foto’s: 
www.pierewaaienscheveningen.nl

Han Kooiman. Helpers: Saskia van der Meer en Lia van der Weele.

 

2008 - 2009

Aad Leenheer, Lia van der Weele en Han Kooiman
We lopen nu wat vaker: 9 keer per jaar; iedere 6 weken zonder pauzes voor vakantie of feestdagen.

Helpers: Harry Weijer, Curt Pflug, Corry van Ieperen. Han verzorgt nu ook de website.

In juli vieren we het 20-jarig bestaan met een receptie op het strand. Behalve een drankje en een huisgemaakte snack ontvangt ook iedere wandelaar een DVD met een fotoserie over de afgelopen jaren. Aad regelt dit allemaal met een paar helpers uit het team.

2010 - 2012

Er is een team gevormd bestaande uit Lia, Kees Leenheer, Claire van Leeuwen, Geert Schuurmans, Yolanda Noman en Harry Weijer voor het begeleiden van de wandelingen. Reserves: Corry, Curt en Jan Dolk. Han verzorgt de website, de Hotmail en de publiciteit in kranten etc. Aad is in januari 2010 uit de organisatie gestapt. Het afscheid was niet definitief: af en toe loopt Aad nog een wandeling mee.

2013

2013Nieuw in het team: Ria Lanser en Annelies Groeneveld. Harry, Geert en Gerda hebben inmiddels opgezegd. Curt gaat van de reservelijst maar blijft nog wel meelopen. Ada van der Voorden staat op de reservelijst en helpt bij de wandelingen van Yolanda. Claire blijft voorlopig aan als reserve. De planning is nu een wandeling per 7 weken in plaats van 6. Zo kunnen ook ouders met strikte weekendafspraken de helft van de wandelingen meelopen. Advertenties in de kranten zijn erg duur geworden en worden nog maar spaarzaam geplaatst; dit jaar helemaal niet. Agenda's op internet zijn belangrijk geworden voor het werven van nieuwe wandelaars.

2014

Annelies en Ada zijn alweer uit het team verdwenen: zo gewonnen, zo geronnen. Henk de Koning is een ervaren wandelgids en hij maakte bij ons al meermalen foto's die hij ook voorzag van een uitgebreid en literair verslag. Hij gaat dit jaar bovendien ons team versterken. In dit jaar vierden we ons 25-jarig bestaan met een picknick in het bos bij Meijendel en een rondje van de organisatie in La Galleria. Han kreeg een pet met opdruk en voor iedereen was er een herdenkingsmunt. De munt werd door Andre Kuijper ingezet als Geocache. Dit jaar verschenen er weer advertenties in de Volkskrant, Trouw en het AD. Daar werd ons een aantrekkelijke korting geboden nadat we vorig jaar niet hadden geadverteerd. Die advertenties bereikten toch weer een aantal mensen die ons via het internet nog niet hadden gevonden.

2019

Dit jaar bestaat Pierewaaien Scheveningen 30 jaar. Han draagt het websitebeheer over aan Aad en Marianne doet voortaan de mail en het financieel beheer. Advertenties in kranten zijn de laatste 5 jaar niet meer geplaatst, internet heeft nu de belangrijkste plaats overgenomen als het gaat om publiciteit. In dit jaar wordt nieuwe wetgeving over privacy van kracht en dat gaat gevolgen hebben voor ons fotobeleid. Ineke, Ad, Annemarie en Alex zijn ons team komen versterken.

 

2024

In april 2024 vierden we het 35-jarig bestaan met een door Peter bedachte schuifpuzzel en een gratis drankje in La Galleria. De afgelopen jaren kenmerken zich o.a. door de coronapandemie periode waarin het wandelen populairder werd maar het lopen in groepsverband bemoeilijkt werd door de bijbehorende corona-beperkingen. Die zorgde ervoor dat het Pierewaaien Scheveningen een aantal malen niet door heeft kunnen gaan of dat er wat creatieve aanpassing nodig waren. In  de afgelopen tijd hebben we, mede door reclame bij collega wandelgroepen, weer een aantal nieuwe wandelaars mogen begroeten. Verder zijn we overgestapt naar een nieuwe website provider met een update van de website layout. In de afgelopen 5 jaar heeft Alex het team van begeleiders verlaten en heeft Marco zijn plaats overgenomen.

Herinneringen van Pierewaai begeleiders door de jaren heen

 

Marjan van der Linden schreef de eerste bijdrage op 10 maart 2007:

 

Hoi Han,

 

Nou, ik ben maar eens in de archieven gedoken. Tijdens mijn pierewaaiperiode maakte ik altijd een nieuwsbrief en die heb ik nog bewaard.  

Volgens mijn gegevens is het pierewaaien begonnen in 1989, Joke Hey kan je vertellen door wie.   

Zij heeft dit 10 jaar lang georganiseerd en nam toendertijd het stokje over van ene Paul Gerbrands, helemaal uit Valkenswaard. Toen bestond het pierewaaien 2 jaar, dus zij zal er in 1991 mee begonnen zijn en zij nam afscheid eind 2001. Dit afscheid hebben gevierd door in een kring op het strand haar toe te zingen en we hebben haar een beker overhandigd, de beste pierewaaister van Nederland. Ze had toen een soort overzicht gemaakt waarin ze schreef dat er vroeger wel 100 -150 mensen kwamen! Ook werden er toen fietstochten gehouden en stadswandelingen. Zij heeft het over Ingrid, Ted, Coby, Frans en Jan Dolk, die tijdens al die jaren hebben geholpen.  

 

Zelf heb ik pierewaaien 4 jaar georganiseerd, eerst nog met Joke en later in 2002 met Anneke en Jan Dolk, Anneke heeft het 1 jaar gedaan en toen heb ik het volgehouden tot eind 2003. Daarna heb ik Ceciel gevonden als opvolgster. Jan Dolk ging altijd mee behalve als het regende, want daar had hij een bloedhekel aan. Hij is vanaf de begintijd meegegaan, dus hij heeft er heel wat kilometers opzitten. Hij liep vaak achteraan om iedereen mee te slepen en opeens zette hij dan de benen erin en liep opeens voor. Hij is ook eens al kleppend de opgang naar de duinen misgelopen. Moest ik hem achterna rennen, Jan we zijn er al!  

 

Het hoogtepunt was wel de TV-opname van de RVU in het programma Kaap de Goede Hoop. Dat programma ging over alleengaanden die daar positieve dingen uithaalden. Deze opnamen waren op 17 dec, 2000. Het stormde en we waren maar met 8 personen, en dan toch op de TV! De band heb ik helaas niet, misschien heeft Joke die.  

 

Gemiddeld had ik 35 wandelaars, waarvan hele trouwe, zoals Hans, Geert en Koert. Ook Jaap Hijmans, de oudste, maar helaas enkele jaren geleden overleden. Dan had je nog Alida, verder weet ik geen namen meer.  

 

Er was altijd een snoeppot die rondging bovenop het duin. Dan in de ellenlange rij staan bij de boerderij en wachten op het buitenterras.  

 

Nog een hoogtepunt was dat een groep Brabanders zich aansloot van een of andere alleenstaandenclub. Toen kwamen er 50 deelnemers!  

 

De enige wanklank was wel eens dat gezeur: waarom moeten we 3 euro betalen??  

 

In april 2002 heeft mijn zoon Dennis een website gemaakt met als adres www.pierewaaien.net. Deze was voorzien van mooie foto’s, hij ging toen mee om ze te maken. De site is natuurlijk allang uit de lucht.  

 

Echt een gekke anekdote heb ik niet, alleen weet ik nog dat iemand zijn varkentje uit liet op het strand! En ik heb eens een aap gezien in Meyendel, maar of dat nou met pierewaaien was weet ik niet meer. We gingen ook wel eens naakt zwemmen, maar niet iedereen voelde daar iets voor!  

 

Al met al is het een leuke tijd geweest en ik hoop dat het nog lang mag voortbestaan. Ik loop wel weer een keertje mee.

 

Hartelijke groeten, Marjan van der Linden.

 

 

 

 

 

Curt schreef op  27 juni 2007:

 

Hallo Han en Aad,

Wat het tijdstip betreft dat ik begonnen ben met de Pierewaaiers mee te
lopen, heb ik mij aardig in de jaartallen vergist. Ik liep steeds te
vertellen dat ik in het begin van de jaren '80 voor het eerst ben gaan
meelopen, maar dat moet begin '90 zijn geweest of eind '80.
Als volgens Marjan 1989 het eerste jaar van de Pierewaaiers was, dan
moet ik een paar jaar daarna begonnen zijn met mee te lopen. Volgens
mijn herinnering waren dat warme zondagen.
Ik weet nauwelijks iets van het prille begin.  Er werd ons eigenlijk,
voor zover ik mij kan herinneren, ook nooit iets verteld over de
begingeschiedenis van de Pierewaaiers. Van ene Paul Gerbrands weet ik
niets, ik lees nu pas over hem. Joke Hey moet zeker meer weten over de
beginperiode.
Trouwens Marjan rept over een 'soort overzicht' die Joke bij haar
afscheid gemaakt zou hebben. Ik heb tussen mijn Pierewaaierspapieren
gezocht, maar niets dergelijks gevonden. Volgens mij heb ik dat nooit
gehad. Want dat er toen 100-150 mensen meeliepen, fietstochten en
stadswandelingen werden gehouden lees ik nu pas over. Dat moet dan echt
in de allereerste jaren geweest zijn. Overigens die 100-150 mensen
lijkt mij lichtelijk gechargeerd.
Die Tv opnames herinner ik mij en die alleenstaandenclub uit Brabant
ook. Dat laatste was nog niet zo heel lang geleden, omstreeks 2000 denk
ik. Dit was het laatste 'hoogtepunt' wat ik mij herinner. O ja, nog
eentje, maar dat was in de beginperiode dat ik meeliep. Dat kun je
beter een 'laagtepunt' noemen, want het was flink stormachtig en wij
liepen op de heenweg langs een heel smal gedeelte van het strand vlak
tegen de duinen aan. De vloed was zo hoog dat de rest van het strand
onder water lag.
Een steeds terugkerend hoogtepunt was altijd en gezamenlijke maaltijd
in het Chinese restaurant Kanton. Ook de Italiaan in de Herenstraat,
maar dat vond ik weer minder.
Trouwens Ingrid herinner ik mij natuurlijk ook, want die kende ik al
eerder en die heeft mij toentertijd geïntroduceerd bij de Pierewaaiers.
.....
Tot de volgende wandeling! Curt 


NB. Curt is inmiddels overleden († 2014).  

Joke Hey schreef op 12-09-2007:

 

Even een reaktie: in 1995 wel 100 of 150 deelnemers, ik weet niet hoe dit in de wereld komt. Paul Gerbrands adverteerde in de Volkskrant of Telegraaf toen liep het wel storm tegen de 100 (heb ik weleens gehoord), echter ik heb dit nooit meegemaakt. Kan dus geschrapt worden.

 

We hebben leuke dingen meegemaakt met elkaar, zelfs een trouwerij. Met veel plezier heb ik dit 10 jaar gedaan met als afsluiting nog een leuke reportage van het RVU programma.

 

Kortom, het was een goede en leuke tijd waar ik nog wel wat leuke foto's van heb, maar niet interessant voor een website.

Ik neem aan dat je met de hedendaagse foto's een fris en vrolijke website kan maken toch?

 

Een hartelijke groet en...........misschien loop ik nog een keer mee met jullie, perslot ben ik uitgeroepen tot........je kunt het raden.

 

Succes!! Joke Heij

 

Ceciel van Dam schreef op 1-10-2007:

Dag Han. Wat ik steeds vergat te zeggen i.v.m geschiedenis van de pierewaaiers.
Twee jaren geleden werd ik benaderd door een journalist van de 'Club van 100'. Zij was één van de personen die jaren geleden een film(pje) hebben opgenomen van de pierewaaiers. Hoe het programma toen heette weet ik nu niet meer. Het werd wel uitgezonden op t.v, ikzelf vond het beschamend en was blij dat ik niet in beeld kwam. Die journalist (een vrouw), van wie ik de naam ben vergeten heeft mij opnieuw benaderd met de vraag of ik iets voelde voor een interview. Daar voelde ik dus helemáál niets voor, mede door de beschamende uitzending van destijds, waarbij ik de pierewaaiers als zieligjes weggezet heb ervaren. Misschien was het filmpje van de pierewaaiers niet eens zo 'zielig'. Wèl de andere items daaromheen.
Ik heb dus gezegd tegen die vrouw dat ik er weinig voor voelde. Kennelijk had/heeft zij nog materiaal van destijds. Misschien kun je via de site van de club van 100 haar naam achterhalen. En wie weet.......misschien zijn er mensen die het nu wèl op prijs zouden stellen om op t.v. te komen. Maar........................ik betwijfel dat.
Verder heb ik weinig aanvulling op de geschiedenis van de pierewaaiers. Alles lijkt alwel genoemd.
Jaap, onze oudste Amsterdamse pierewaaier is overleden. Eénmaal een bruidspaar vanuit de wandelaars.................de nieuwe website sinds Aad, die er professioneel uitziet.
Ik heb echt geen aanvullingen. Mocht ik die nog wel opdissen uit mijn geheugen, dan laat ik het je zeker weten.
Lekker gewandeld gisteren? Het weer zat in ieder geval mee.


Groet van mij, Ceciel 

NB. 
Ceciel is inmiddels overleden († 25 maart 2008). Wij hebben in klein comité afscheid van haar kunnen nemen. Er was een bloemstukje en een vertegenwoordiging van ons bij haar uitvaart.

 

Paul Gerbrands schreef op 2 juni 2008:

Dag Han,
 
Ik ben inderdaad de bedenker én de uitvoerder van het plan om vanaf de Scheveningse pier te gaan strandwandelen met alleenstaanden. Ik kom zelf uit Den haag. Daar ben ik geboren. Mijn ouders zaten iedere vakantie op Scheveningen of Kijkduin. Vandaar. Mijn tochten verliepen meestal als volgt. Ik plaatste een advertentie in de Volkskrant en/of in de NRC. Onder de pier aangekomen verdeelde ik aan alle aanwezigen stukje doorgeknipte anzichtkaart. Iedere anzichtkaart had ik van te voren in vijf stukken geknipt. Die stukjes deelde ik willekeurig uit. Iedere deelnemer kreeg één stukje briefkaart. De opdracht aan de ontvanger van zo'n stukje briefkaart was om tijdens de wandeling een groepje te vormen met de houders van de vier andere bijpassende stukjes briefkaart. Dat betekende dat er onderweg ijverig contact werd gezocht met iedereen om erachter te komen wie een bijpassend stukje briefkaart had. En dat contact was nu juist mijn bedoeling. Zo ontmoeette iedereen en sprak iedereen veel mensen. Halverwege de tocht liepen we van het strand af om bij de Wassenaarseslag koffie te drinken en wat te eten. Daarna liepen we door de duinen terug. Wat er daarna met iedereen gebeurde onttrok zich meestal aan mijn waarneming. Sommigen gingen in groepjes met elkaar eten. Anders twee aan twee.
Gedurende de tweede of derde tocht heeft de KRO-radio een keer meegelopen met twee reporters. Ik meen dat dit het programma Vogels Vogels was. Gedurende die wandeling vond er een uitgebreid vraaggesprek plaats met mij. Dit is toen uitgezonden door de KRO. Daar zijn vast nog wel archiefopnamen van te vinden. Mijn opname daarvan kan ik niet meer vinden. Ik herinner me nog wel het liedje dat er toen bij werd afgespeeld: Je veux l'amour.
Ik wens jullie heel veel wandelplezier. En misschien kom ik nog wel eens kijken.
 
Vriendelijke groeten, Paul Gerbrands

 

Naar aanleiding van zijn bijdrage heb ik Paul  nog even gebeld. Dat was een aangenaam en verhelderend gesprek. Hiervan het volgende verslag d.d. 5 juni 2008:

Het blijkt dat Paul de initiatiefnemer is tot het strandwandelen, zoals hij dat noemt. Het begin moet inderdaad liggen in het jaar 1989. Hij zette dan een advertentie in NRC en/of Volkskrant, en daar kwamen dan 30 of 20 mensen op; meer vrouwen dan mannen, in de verhouding 2:1. 

De advertenties leverden ook andere reacties op. Zo is de belastingdienst is een keer langsgeweest om te onderzoeken wat er met de 'winst' gebeurde! En ook het radioprogramma Vroege Vogels stond een keer onaangekondigd aan de Pier.  

Paul heeft de wandeling een keer of 10 georganiseerd in de loop van 2 jaar en daarna heeft Joke Hey het overgenomen. Een en ander was nog niet onder de naam Pierewaaien maar die term is toen al wel gevallen. Het zal dus in de tijd van Joke zijn geweest dat de naam 'officieel' is geworden. 

Paul woont inmiddels al weer 15 jaar samen met zijn partner in Brabant, bij de Belgische grens. Hij heeft haar niet bij het Pierewaaien ontmoet, maar daar toch wel een paar leuke contacten aan overgehouden. Hij vindt het een leuk idee om nog eens mee te lopen en staat inmiddels ook op de verzendlijst voor de herinnering. 

Han
NB. 
Paul heeft inderdaad nog een paar keer met ons meegelopen, in augustus 2008 en in september 2014. Leuk was dat!

 

André Kuijper schreef op 1-8-2014 in het Gastenboek:
25 jaar geleden zag ik een advertentie in de krant onder het kopje "ontmoetingen": Singles ontmoeten elkaar bij de Pier van Scheveningen om vandaar de nu nog steeds bestaande wandeling naar Meijendel te maken. Ik besloot mee te gaan en tot mijn grote verbazing stond daar een groep van ca. 150 singles. Ieder was verbaasd en op het strand werd door de daar aanwezige badgasten gevraagd wat voor groep er voorbij kwam. Met open mond bleven zij achter bij het antwoord dat het om "Strandwandelen met Singles" ging.

Nu 25 jaar later is er een herdenkingsmunt gemaakt. Om meer bekendheid te geven aan deze activiteit besloot ik mijn hobby Geocaching te gebruiken om een een Travel Bug te maken. Dit is een aluminium plaatje met een uniek nummer en 2 herinneringsmuntjes, een sleutelhanger met daarom het doel van de reis van deze Travel Bug. Deze wordt geplaatst op een cacheplek en zal door anderen gevonden worden en elders in Nederland worden geplaatst. Voor meer informatie over de activiteit zie Geocaching.nl. Voor een verslag van de vorderingen van de Travel Bug klik je hier

  

 

Verdere bijdragen zijn natuurlijk altijd welkom!
Ook foto's van vroeger zijn leuk om deze verhalen te illustreren. Neem even contact op via ons Hotmail-adres

bottom of page