Gastenboek

Heeft u een herinnering aan de wandeling ? Uw bijdrage in de vorm van Berichtje, Gedicht, Verhaal ?

Mail het ons !

Henk de Koning  30-11-2022

Beste medewandelaars,

Hierbij de link van de foto's van de bijzonder prettige en gezellige wandeling op zondag 30 oktober j.l.: https://myalbum.com/album/PSGwyr76uUQiyh/?invite=bc049505-f06d-4566-9373-a2a75643533c

Groet,

Henk de Koning

Wandelverslag PierewaaienScheveningen herfstwandeling op zondag 30 oktober 2022

Dit keer ben ik op zondagmorgen in alle vroegte om 8:45 vertrokken van mijn woonplaats naar Scheveningen met 2 gedachten en wel is dit de juiste tijd en word ik herkend door de toegangscontrole van de Parking Boulevard. Beide gedachten worden gelukkig bewaarheid. Bij de parking heb ik in de auto zitten juichen toen de slagbomen bij de nadering van mijn auto automatische opengaan. Hierna de boulevard opgelopen alwaar ik op om 9:30 bijna de enige bezoeker ben.

Direct enige foto’s van het strand, het reuzenrad en de omgeving gemaakt die verlicht worden door een matig zonnetje met in de verte een zee met beperkt zicht vanwege de mist. Vandaag vergaderdag van Pierewaaien en uiteraard wandelen. Voor het vergadermoment heb ik nog enige tijd  en ga direct de pier boven over. Altijd weer heel mooi qua uitzicht. Op het strand lopen zowel dichtbij als veraf al meerdere wandelaars. Wat dichtbij foto’s gemaakt van het reuzenrad en de Bungy Jump en op afstand ook een paar mooie foto’s van het Kurhaus en het restaurant La Galleria. Ook staan kijken naar meeuwen die de algen aan het afpikken zijn van de voeten van de Pier die in het water staan.

Ja, vergaderdag van Pierewaaien. Eenmaal per jaar komen de begeleiders van Pierewaaien bij elkaar om een aantal zaken te bespreken zoals het verslag van vorig jaar, de financien, het wandelschema voor 2023 en hun begeleiders, toestemming regelen met Dunea en status van de website. Om 10 uur is iedereen aanwezig in La Galleria en de vergadering verloopt zoals gebruikelijk zonder problemen. Het is altijd weer leuk om elkaar te zien.

Na de vergadering is er nog ruim tijd om de boulevard verder te verkennen, maar om 12 uur zijn wij weer aanwezig bij het gebruikelijke vertrekpunt. Ad en ondergetekende hebben de leiding en Ad regelt het financiele gedeelte en de snoepje en ik deel de flyer uit. Om 12:15 zijn wij met zo’n 27 deelnemers. Heel mooi, het begint weer te lijken op vroegere tijden. Het weer is er ook naar. Ik houd een kort praatje over het weer en de waterstanden en na het wensen van een prettige wandeling gaan wij in kolonne op pad.

Ik moet zeggen dat ik het een heel prettige wandeling vind. Met verschillende mensen onderweg gesproken, de stemming zit er in en het is prima wandelweer. De deelnemers komen o.a. uit Woerden, Gouda, Den Haag, Sliedrecht, Oudewater, Rotterdam, Doorn en zelfs een dame uit Borne (de ander kant van Nederland). Geen overdreven zonnetje, niet al te warm en vooral geen regen. Onderweg op het strand is het zo nu een dan een hele drukte, op zee is vermoedelijk een zeilwedstrijd gaande, een hele club wielrenners rijdt ons voorbij op het strand en qua vogels een flink aantal meeuwen en verder vele hopen met lege strandschelpen. De laatsten, vaak fossiele schelpen uit het Pleistoceen, een tijdvak van miljoenen tot duizenden jaren geleden.

Uiteindelijk komen wij bij de duinovergang zonder trap. Zwoegend door het mulle zand putten wij ons uit om boven te komen en aldaar even tot rust te komen en een snoepje van Ad te ontvangen. Er wordt wat gepraat met elkaar, meegebrachte versnaperingen opgegeten en na een kwartier gaan wij weer op pad, de duinen in. Ik kijk uit naar bloeiende planten en struiken. Heel weinig zoals duindoorn, duinraket, slangenkruid en bezemkruiskruid en zo nu en dan een paardenbloem. Ook paddenstoelen zijn onderweg te zien. Ik herinner mij betere jaren!

Uiteindelijk bereiken wij Boerderij Meijendel waar wij een uur verblijven. Het is er drukker, maar gelukkig overkomelijk qua wacht- en verkrijgtijd. Na enige tijd kom ik in het bezit van mijn heerlijke broodje zalm, maar nu nog een zitplaats. Uiteindelijk lukt dit. Tegen het vertrekmoment bezoeken wij nog snel het Dunea bezoekerscentrum en vervolgens weer in de benen en de eindspurt. Onderweg nog even gestopt bij de uitkijkduin waar meerdere deelnemers gebruik van maken en een snoepje van Ad. Hierna weer verder en na een rust bovenop de duin tussen de restanten van de Atlantikwal en zicht op de pier en de zee, op naar Scheveningen en La Galleria.

In La Galleria een consumptie gebruikt en na wat foto’s gemaakt te hebben ben ik naar huis gegaan. Wellicht dat de anderen nog zijn gaan eten ergens?

Conclusie: Mooie dag, goed wandelweer, gezellige club deelnemers en daarom hoop ik jullie allemaal en wellicht ook nog anderen weer te zien op de Kerstwandeling op 18 december.

Tot dan en groet,

Henk de Koning

Henk de Koning  04-11-2021 11:32

Pierewaaien Scheveningen Herfstwandeling op 31 oktober 2021
Zaterdag 30 oktober laat het weer al te wensen over, maar zondag 31 oktober is het weer ondanks de aanvankelijke gunstige voorspellingen nog slechter. ’s Morgens niet. De ochtend is voor mij al bijzonder begonnen. Een uur terug in de tijd betekent voor mij op zondagmorgen niet, dat ik nog een uur extra kan slapen. Op de analoge klok staat 5 uur, maar het is 4 uur. Toch maar op gebleven, tenslotte is 5 uur geen ongebruikelijke tijd voor mij. Uiteindelijk besef ik dat het toch een uur vroeger is en daarom nog maar een uur in bed gekropen. Om 8:45 richting Scheveningen gaan rijden vanwege de jaarlijkse Pierewaaien vergadering. Onderweg geen regen en heel weinig verkeer.
Om half 10 in Scheveningen en eerst even de Noord Boulevard gaan verkennen en uiteraard ook naar de zee gekeken. Op de boulevard is geen hond te bekennen, wel een metershoge teddybeer en grote plastic beelden bij de Foodhall. Op zee ligt in de verte nog steeds een cruiseschip van de HAL en ook wat andere schepen. De meeste strandtenten zijn nog operationeel. Ook nog even stilgestaan bij Soulsistah Borch voorheen bedoeld als Hard Rock Cafe.
Op de pier zijn nog weinig mensen te bekennen en er is QR-code controle. Hierna naar La Galleria alwaar om 10 uur de jaarlijkse Pierewaaien Jaarvergadering plaatsvindt van de begeleiding van Pierewaaien Scheveningen. Belangrijke onderwerpen zijn o.a. de agenda van 2022 en nieuwe begeleiders. Om 12:45 sluiten wij af en haasten ons naar het ontmoetingspunt onder bij het begin van de Pier. Om 12:45 zijn wij in totaal met 13 personen. Ondergetekende geeft nog aan wat voor weer te verwachten is, tevens wanneer eb en vloed en de Coronamaatregelen. Met name in restaurant Meijendel de QR-check. Hierna begint het te regenen. Al lopende worden de regenpakken en -jassen aangetrokken en gaan wij gezwind op pad naar onze eerst rustplaats 4 kilometer verderop. Op het strand geen regen, wel regen is het motto. Veel schelpenbanken onderweg en vanwege de recente vloed lopen wij op hard zand. Dit verzacht de barre weersomstandigheden. Op de rustplaats aangekomen een snoepje en uitkijkend over de zee zie ik 2 sleephopperzuigers richting de kust varen. Vermoedelijk legen zij hun hoppers met zand vlak voor de kust. Zij werken en wij ‘vermaken‘ ons met een wandeling in de regen.
Hierna gaan wij weer verder het Meijendel/Duneagebied in. Onderweg kijk ik nog naar bloeiende planten zoals koningskaars en bezemkruiskruid en naar de zaden van de duindoorn, hondsroos, meidoorn en kardinaalsmuts. Paddenstoelen kom ik niet tegen. Vreemd eigenlijk. De regen wordt niet minder en wij komen aan bij restaurant Meijendel alwaar een heerlijk broodje met zalm mij wacht. Lekker warm aldaar en wij drogen weer wat op. Om 14:45 gaan wij weer op pad in de stromende regen. Onderweg nog twee keer een rustmoment met snoepje en tot slot de finale wandeling over het strand. Om 4 uur staan wij dan weer op de Noord Boulevard. Ik houd het voor gezien en ga naar huis. Kachel in de auto aan op 22 graden en de ventilator op maximaal.
Henk de Koning

Henk de Koning 13-06-2021 05:03

https://myalbum.com/album/DTzxQonTTLYP

Hier staan de foto's!

Henk de Koning 13-06-2021 04:47

Voorzomerwandeling PierewaaienScheveningen op zondag 6 juni 2021
Vanwege het bijzonder mooie weer meende ik dat het best wel eens erg druk zou kunnen zijn op de weg vanuit Hoeksche Waard naar Scheveningen. En daarom vroeg op weg gegaan. Niets was minder waar. Heel weinig verkeer om 10 uur ’s morgens.
Het viel mij op dat er onderweg totaal geen uitingen te zien waren ter herinnering aan 6 juni 1944 ofwel de landing van de geallieerden in Normandie. Ik meen zelfs op de televisie en in de krant weinig uitingen (wel de film “De slag om de Schelde”) hierover bemerkt te hebben. En toch hebben wij aan dat gebeuren onze vrijheid te danken!
Enfin, de gedachten verschoven naar Pierewaaien en Corona. Geen goede combinatie, maar dit gold de afgelopen 1,5 jaar voor meer verpozing. Vaak heeft de Pierewaaienbegeleiding gedurende die periode met elkaar gesproken, kan het of kan het niet. Soms hebben wij met elkaar gezoomed of een enkele keer ook werkelijk als leiding met elkaar afgesproken. En vervolgens een bepaalde route gelopen om te kijken of dit ook voor een grotere groep mogelijk was. Voorbeeld is het lopen naar de Wassenaarsche Slag.
Om 10:45 in Scheveningen en direct naar de noord-boulevard gelopen om te kijken hoever het gevorderd is. Het lijkt er soms op dat afwerken meestal meer tijd kost dan de feitelijke bouw, 80/20-regel. Ook het stuk beton wat destijds voor de verdediging van Scheveningen in de boulevard was verwerkt stond nog klaar om opnieuw een plekje te krijgen in de boulevard als monument.
De restaurants zijn weer beperkt open en zowaar waren er ook winkels op de boulevard open met typische strandprodukten zoals emmertje, schepje en kleding. Ook op de boulevard en strand, noch de Pier was het druk. Wel heel veel zon en drukte met de Bungy Jump. Dit keer aandachtig staan kijken hoe 2 mannen samen ingesnoerd werden, omhoog gehesen en opeens naar beneden vielen. Al verend kwamen ze weer tot stilstand en werden na aangekomen op de vertrekplaats weer ontdaan van het veiligheidstouwwerk.
In zee liggen de opgelegde schepen met o.a. een schip van de HAL, is het de Rotterdam of de Nieuwstatendam? Beide ooit mee naar IJsland en Rusland gevaren. Na de Pier nog een stukje de zuid-boulevard opgelopen en onderweg kwam ik collega Ad tegen. Samen naar de ontmoetingsplaats gelopen waar al enige pierewaaiers klaar stonden. Wandelbijdrage betalen, informatieblaadje uitreiken en praten en wachten tot 12:15. Inmiddels was de groep aangegroeid tot 13 personen en voor mij meestal bekenden. Hierna iedereen welkom geheten, weer en getij informatie verstrekt, corona aandacht gegeven en vervolgens op pad.
De vloedlijn waar wij langs lopen is qua zand wat wisselend, maar vanwege opkomend tij aan de zachte kant. Onderweg zien wij wat kwallen op het strand liggen, maar ook complete kerkhoven van de Amerikaanse zwaardschede en mooie zeilboten. Ook lopen wij langs een bewegend object (een Theo Jansen’s strandbeest) bestaande uit veel stokken en wit doek. Op dit moment bewoog het natuurlijk net niet!
Na de bekende en zeer vermoeiende stijle duinovergang overwonnen te hebben komen wij op onze eerste rustplaats. Gelet de temperatuur, de zon, de vermoeienissen van de duinovergang en uiteraard weer de eerste wandeling na vele maanden was het goed rusten. Een snoepje en na een minuut of 15 weer op pad naar de volgende rustplaats en wel Boerderij Meijendel. We lopen de duinen door en ik kijk natuurlijk ook naar de planten. Zoals de parasiterende bremraap en grote ratelaar, maar ook het duinvergeetmijnietje, witte dovenetel, rode klaver, duinviooltje, look zonder look en slangenkruid komen onderweg voorbij.
Als wij bij Boerderij Meijendel komen verwacht ik een enorme drukte. Ook weer niet het geval. Alleen de buitenterrassen zijn open en buiten is een bestel/afhaalpunt voor eten en drinken met een flinke rij mensen er voor. Hier hebben wij ruim de tijd om wat te bestellen en gezellig bij elkaar te zitten.
Tegen 3 uur gaan wij weer op pad. Wij komen nog wat met elkaar kroelende vlinders tegen en zelfs een schitterende meikever. Sinds mijn jeugd nooit meer gezien. Mooie grote bruine kever. Reinard Meij heeft een liedje ‘Maikaefer gibt es nicht mehr’. Ook weer bijzondere planten onderweg zoals de reeds genoemde bremraap, maar ook salomonszegel en winterpostelein.
Onderweg uiteraard weer rustmomenten met snoepjes alwaar voldoende van aanwezig zijn. Ook het uitkijkpunt onderweg wordt nog even bezocht. En dan naar de duinovergang met bunkers van de Atlantik Wall. En hierna over het strand naar een restaurant op de boulevard. Het eerste restaurant maar direct genomen, wij zijn wel ergens aan toe zoals een heerlijk tapbiertje. Mooie wandeling vandaag, niet druk, restaurantbezoek mogelijk en leuk om elkaar weer eens in het echt te zien.
Tot ziens op 25 juli voor de zomerwandeling.
Henk de Koning