Pierewaaien Scheveningen maakt uitsluitend gebruik van Cookies waarvoor geen toestemming gevraagd hoeft te worden.
Als u deze balk volgende keer niet meer wilt zien, kunt u op akkoord klikken.
Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken.

WIj zouden het leuk vinden, als de wandelaars een reaktie achterlaten of Foto's   Je kunt hier ook oproepen doen, bijvoorbeeld om samen naar Scheveningen te reizen, maar doe dit ruim van te voren.

Je e-mailadres mag zijn no@noreply.nl - of dat van jezelf - want daarmee kunnen anderen per e-mail direct naar jou reageren door op dat envelopje in je bericht te klikken, maar het kan ook spam opleveren.

Ook is het mogelijk je mooiste foto ('s) van de wandeling toe te voegen in dit Gastenboek. Iedereen wordt uitgenodigd om van de duin-natuur en de wandelsfeer een of meer foto's  bij te dragen. De mooiste  natuurfoto wordt als " Foto van de Maand" op de site zichtbaar. Een uitdaging voor onze amateur natuur-fotografen !  Sla de foto('s) eerst zelf op: 

- gebruik daarvoor de gratis opslag bij Myalbum.com, dat geeft een web-link naar je foto's. 

- plaats die weblink bij je gastenboek bijdrage, in het veld "Website"

- Het resultaat is dan  aan te klikken op het Huisje bij je bericht.

Mocht je deze link later willen verwijderen, dan kan dat door eenvoudig een berichtje aan ons hotmail adres te sturen.

NB.: Belangrijk bericht : . Het kan enkele dagen duren voordat je info zichtbaar wordt !

Klik hier om een bijdrage te schrijven in ons gastenboek

Henk de Koning koningboer@gmail.com https://myalbum.com/album/YmLkUgMeRCTh 04-11-2021 11:32
Pierewaaien Scheveningen Herfstwandeling op 31 oktober 2021
Zaterdag 30 oktober laat het weer al te wensen over, maar zondag 31 oktober is het weer ondanks de aanvankelijke gunstige voorspellingen nog slechter. ’s Morgens niet. De ochtend is voor mij al bijzonder begonnen. Een uur terug in de tijd betekent voor mij op zondagmorgen niet, dat ik nog een uur extra kan slapen. Op de analoge klok staat 5 uur, maar het is 4 uur. Toch maar op gebleven, tenslotte is 5 uur geen ongebruikelijke tijd voor mij. Uiteindelijk besef ik dat het toch een uur vroeger is en daarom nog maar een uur in bed gekropen. Om 8:45 richting Scheveningen gaan rijden vanwege de jaarlijkse Pierewaaien vergadering. Onderweg geen regen en heel weinig verkeer.
Om half 10 in Scheveningen en eerst even de Noord Boulevard gaan verkennen en uiteraard ook naar de zee gekeken. Op de boulevard is geen hond te bekennen, wel een metershoge teddybeer en grote plastic beelden bij de Foodhall. Op zee ligt in de verte nog steeds een cruiseschip van de HAL en ook wat andere schepen. De meeste strandtenten zijn nog operationeel. Ook nog even stilgestaan bij Soulsistah Borch voorheen bedoeld als Hard Rock Cafe.
Op de pier zijn nog weinig mensen te bekennen en er is QR-code controle. Hierna naar La Galleria alwaar om 10 uur de jaarlijkse Pierewaaien Jaarvergadering plaatsvindt van de begeleiding van Pierewaaien Scheveningen. Belangrijke onderwerpen zijn o.a. de agenda van 2022 en nieuwe begeleiders. Om 12:45 sluiten wij af en haasten ons naar het ontmoetingspunt onder bij het begin van de Pier. Om 12:45 zijn wij in totaal met 13 personen. Ondergetekende geeft nog aan wat voor weer te verwachten is, tevens wanneer eb en vloed en de Coronamaatregelen. Met name in restaurant Meijendel de QR-check. Hierna begint het te regenen. Al lopende worden de regenpakken en -jassen aangetrokken en gaan wij gezwind op pad naar onze eerst rustplaats 4 kilometer verderop. Op het strand geen regen, wel regen is het motto. Veel schelpenbanken onderweg en vanwege de recente vloed lopen wij op hard zand. Dit verzacht de barre weersomstandigheden. Op de rustplaats aangekomen een snoepje en uitkijkend over de zee zie ik 2 sleephopperzuigers richting de kust varen. Vermoedelijk legen zij hun hoppers met zand vlak voor de kust. Zij werken en wij ‘vermaken‘ ons met een wandeling in de regen.
Hierna gaan wij weer verder het Meijendel/Duneagebied in. Onderweg kijk ik nog naar bloeiende planten zoals koningskaars en bezemkruiskruid en naar de zaden van de duindoorn, hondsroos, meidoorn en kardinaalsmuts. Paddenstoelen kom ik niet tegen. Vreemd eigenlijk. De regen wordt niet minder en wij komen aan bij restaurant Meijendel alwaar een heerlijk broodje met zalm mij wacht. Lekker warm aldaar en wij drogen weer wat op. Om 14:45 gaan wij weer op pad in de stromende regen. Onderweg nog twee keer een rustmoment met snoepje en tot slot de finale wandeling over het strand. Om 4 uur staan wij dan weer op de Noord Boulevard. Ik houd het voor gezien en ga naar huis. Kachel in de auto aan op 22 graden en de ventilator op maximaal.
Henk de Koning
Henk de Koning koningboer@gmail.com 13-06-2021 05:03
https://myalbum.com/album/DTzxQonTTLYP

Hier staan de foto's!
Henk de Koning koningboer@gmail.com 13-06-2021 04:47
Voorzomerwandeling PierewaaienScheveningen op zondag 6 juni 2021
Vanwege het bijzonder mooie weer meende ik dat het best wel eens erg druk zou kunnen zijn op de weg vanuit Hoeksche Waard naar Scheveningen. En daarom vroeg op weg gegaan. Niets was minder waar. Heel weinig verkeer om 10 uur ’s morgens.
Het viel mij op dat er onderweg totaal geen uitingen te zien waren ter herinnering aan 6 juni 1944 ofwel de landing van de geallieerden in Normandie. Ik meen zelfs op de televisie en in de krant weinig uitingen (wel de film “De slag om de Schelde”) hierover bemerkt te hebben. En toch hebben wij aan dat gebeuren onze vrijheid te danken!
Enfin, de gedachten verschoven naar Pierewaaien en Corona. Geen goede combinatie, maar dit gold de afgelopen 1,5 jaar voor meer verpozing. Vaak heeft de Pierewaaienbegeleiding gedurende die periode met elkaar gesproken, kan het of kan het niet. Soms hebben wij met elkaar gezoomed of een enkele keer ook werkelijk als leiding met elkaar afgesproken. En vervolgens een bepaalde route gelopen om te kijken of dit ook voor een grotere groep mogelijk was. Voorbeeld is het lopen naar de Wassenaarsche Slag.
Om 10:45 in Scheveningen en direct naar de noord-boulevard gelopen om te kijken hoever het gevorderd is. Het lijkt er soms op dat afwerken meestal meer tijd kost dan de feitelijke bouw, 80/20-regel. Ook het stuk beton wat destijds voor de verdediging van Scheveningen in de boulevard was verwerkt stond nog klaar om opnieuw een plekje te krijgen in de boulevard als monument.
De restaurants zijn weer beperkt open en zowaar waren er ook winkels op de boulevard open met typische strandprodukten zoals emmertje, schepje en kleding. Ook op de boulevard en strand, noch de Pier was het druk. Wel heel veel zon en drukte met de Bungy Jump. Dit keer aandachtig staan kijken hoe 2 mannen samen ingesnoerd werden, omhoog gehesen en opeens naar beneden vielen. Al verend kwamen ze weer tot stilstand en werden na aangekomen op de vertrekplaats weer ontdaan van het veiligheidstouwwerk.
In zee liggen de opgelegde schepen met o.a. een schip van de HAL, is het de Rotterdam of de Nieuwstatendam? Beide ooit mee naar IJsland en Rusland gevaren. Na de Pier nog een stukje de zuid-boulevard opgelopen en onderweg kwam ik collega Ad tegen. Samen naar de ontmoetingsplaats gelopen waar al enige pierewaaiers klaar stonden. Wandelbijdrage betalen, informatieblaadje uitreiken en praten en wachten tot 12:15. Inmiddels was de groep aangegroeid tot 13 personen en voor mij meestal bekenden. Hierna iedereen welkom geheten, weer en getij informatie verstrekt, corona aandacht gegeven en vervolgens op pad.
De vloedlijn waar wij langs lopen is qua zand wat wisselend, maar vanwege opkomend tij aan de zachte kant. Onderweg zien wij wat kwallen op het strand liggen, maar ook complete kerkhoven van de Amerikaanse zwaardschede en mooie zeilboten. Ook lopen wij langs een bewegend object (een Theo Jansen’s strandbeest) bestaande uit veel stokken en wit doek. Op dit moment bewoog het natuurlijk net niet!
Na de bekende en zeer vermoeiende stijle duinovergang overwonnen te hebben komen wij op onze eerste rustplaats. Gelet de temperatuur, de zon, de vermoeienissen van de duinovergang en uiteraard weer de eerste wandeling na vele maanden was het goed rusten. Een snoepje en na een minuut of 15 weer op pad naar de volgende rustplaats en wel Boerderij Meijendel. We lopen de duinen door en ik kijk natuurlijk ook naar de planten. Zoals de parasiterende bremraap en grote ratelaar, maar ook het duinvergeetmijnietje, witte dovenetel, rode klaver, duinviooltje, look zonder look en slangenkruid komen onderweg voorbij.
Als wij bij Boerderij Meijendel komen verwacht ik een enorme drukte. Ook weer niet het geval. Alleen de buitenterrassen zijn open en buiten is een bestel/afhaalpunt voor eten en drinken met een flinke rij mensen er voor. Hier hebben wij ruim de tijd om wat te bestellen en gezellig bij elkaar te zitten.
Tegen 3 uur gaan wij weer op pad. Wij komen nog wat met elkaar kroelende vlinders tegen en zelfs een schitterende meikever. Sinds mijn jeugd nooit meer gezien. Mooie grote bruine kever. Reinard Meij heeft een liedje ‘Maikaefer gibt es nicht mehr’. Ook weer bijzondere planten onderweg zoals de reeds genoemde bremraap, maar ook salomonszegel en winterpostelein.
Onderweg uiteraard weer rustmomenten met snoepjes alwaar voldoende van aanwezig zijn. Ook het uitkijkpunt onderweg wordt nog even bezocht. En dan naar de duinovergang met bunkers van de Atlantik Wall. En hierna over het strand naar een restaurant op de boulevard. Het eerste restaurant maar direct genomen, wij zijn wel ergens aan toe zoals een heerlijk tapbiertje. Mooie wandeling vandaag, niet druk, restaurantbezoek mogelijk en leuk om elkaar weer eens in het echt te zien.
Tot ziens op 25 juli voor de zomerwandeling.
Henk de Koning
Irine irine@upcmail.nl 30-05-2021 20:21
Hoera we gaan weer Pierewaaien!
Ook al houden we ons aan de c.voorschriften, wat fijn om jullie weer te zien.
Ik kom met de trein vanuit Dordrecht. Zou ik met iemand mee kunnen rijden tegen betaling, dan zou dat leuk zijn. Vanaf Dordrecht of Rotterdam.
In ieder geval: Hoera, tot ziens!
Aad no@noreply.nl 28-09-2020 11:43
De wandeling van 13 september:

Er waren 28 wandelaars. We hebben de groep gesplitst. De ene helft ging al bij de trap de duinen in en de andere groep nam de normale route. Zodoende waren we niet constant allemaal tegelijk bij Meijendel. De keuken was gesloten vanwege de drukte. Op de terugweg hebben beide groepen de trap genomen. Iedereen vond die iets kortere route prima.
De eerste groep had zich verspreid over de nieuwe Noordboulevard, de tweede groep
ging naar La Galleria. Maar al met al was het een geslaagde wandeling in heerlijk weer, voor herhaling vatbaar.
Anja Schuil no@noreply.nl 05-08-2020 09:47
De vraag die je stelt ter oplossing van het raadsel luidt: 'Wat zou je broer zeggen als ik de weg vroeg naar A'
Vriendelijke groeten en mooie zonnige (wandel) dagen
Anja Schuil no@noreply.nl 29-07-2020 12:12
Afgelopen zondag 26 juli genoten van een heerlijke wandeling met zon en wind. Tijdens de pauze op de terugweg kwam een raadsel ter sprake. Inmiddels weet ik het raadsel én het antwoord. Bij deze het raadsel. Volgende week het antwoord....
Je loopt op een weg en komt op een splitsing waarbij de ene weg voert naar A en de andere weg naar B. Je moet naar A maar je weet niet welke van de twee dat is. Op de splitsing staan twee broers. De ene spreekt altijd de waarheid en de ander liegt altijd. Je weet echter niet welke van de twee broers altijd liegt en welke altijd de waarheid spreekt. Nu mag je één vraag stellen aan één van de twee broers. Door het antwoord weet je welke weg je moet hebben naar A. Welke vraag stel je?
Henk de Koning koningboer@gmail.com 27-07-2020 14:31
Wandelen Scheveningen Wassenaar op zondag 26 juli 2020
Op zondag 26 juli om 10:15 vertrokken naar Scheveningen. Niet druk op de snelweg richting Den Haag, wellicht omdat het geen overdreven strandweer wordt. Kans op zon tussen de 6% en 50%, temperatuur 18 graden en een westelijke wind 4. Zelfs een kleine kans op regen.
In Scheveningen aangekomen te doen gebruikelijk de nieuwe en oude boulevard verkend en tevens de bovenkant van de Pier. Naar zee kijkend liggen daar o.a. nog steeds een 4-tal cruiseschepen. Twee hiervan herken ik alszijnde van de Holland Amerika Lijn (de Zaandam en de Nieuwe Statendam). Met de laatste ben ik vorig jaar naar Sint Petersburg geweest. Een mooie en interessante reis was dat. Denemarken, Duitsland, Estland, Rusland, Finland en Zweden aangedaan.
Op de oude boulevard staat bij de nieuwe locatie van Legoland een enorme giraf bestaande uit Legostenen. De locatie is vanwege Corona nog niet open. Bij Sea Life staat een flinke rij bezoekers die geduldig (moet wel) op de opening van de toegangsdeur wachten. Van het strand wordt matig gebruik gemaakt. Wat ouders met kinderen, Duitse vakantiegasten en kitesurfers. Ook nog even staan kijken bij de Beelden aan Zee op de boulevard. Het zijn en blijven grappige beelden en beeldjes. Tot slot nog even door het winkelcentrum gelopen en naar boven op de Pier. Wat foto’s gemaakt van het strand en ook waar wij straks naar toe gaan wandelen (Wassenaarseslag). Best een eind!
Vanaf de Pier zie ik bij de gebruikelijke ontmoetingsplaats Peter al staan en ik maak rechtsomkeert om naar hem toe te gaan. Met de begeleiding vertrekken wij om 12:15 met 13 personen. Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Wassenaar hebben o.a. vertegenwoordigers gestuurd. Voor het vertrek nog aan alle deelnemers gevraagd om 1,5 meter afstand te houden en verder de weersvoorspelling, eb en vloed, temperatuur van het zeewater (17 graden) en nog een raadseltje voor onderweg opgegeven. Het laatste betreft waarom het eigenlijk 2x per dag vloed is en 2x per dag eb. Dit naar aanleiding van een vraag van Peter tijdens een vorige wandeling. Iets wat ook ik mij later ging afvragen.
De wandeling gaat aanvankelijk, ik denk wel een kilometer lang, over een betonnen pad met vaak aan weerskanten strandpaviljoens die redelijk bezet zijn. Een aanrader overigens tijdens een strandbezoek. Hierna zakken wij via mul zand af naar het harde zand aan zee. Onderweg valt er het te doen gebruikelijke te zien, badgasten, meeuwen, opeenhopingen van strandschelpen en opgelegde schepen op zee. Na verloop van tijd komen wij aan bij de plek waar wij normaal gesproken de duinen en Meijendel ingaan. Even pauze en uiteraard een snoepje. Hierna weer verder naar Wassenaarseslag. Daar in strandpaviljoen Sport met elkaar wat gebruikt.
Om 14:45 gaan wij weer terug naar Scheveningen met tegenwind. Bij de strandovergang naar Meijendel gepauzeerd en tevens de oplossing aangegeven van 2x vloed en 2x eb per dag. Peter heeft nog wat twijfels over de dubbele vloedberg voor wat betreft de positie en ik ga het allemaal ook nog eens nalezen. Hierna weer verder gelopen naar Scheveningen. Vier dames voorop nu, onderweg nog gekeken naar een leerlinge kitesurfer en uiteindelijk om 16:45 weer in Scheveningen. Hier zijn wij met elkaar wat gaan drinken in Bay, een nieuw aan de noordboulevard gelegen steakhouse @ seafoodbar. Zo nieuw is de bar dat de ober vertelde dat er nog geen alcoholvergunning is. Ik heb een colaatje genomen wat mij uitstekend beviel.
Conclusie: Een schitterende wandeling, alleen maar zon, ook wat bewolking, wind tegen op de terugweg, strandpaviljoenbezoek leverde geen problemen op. Voor herhaling vatbaar!
Henk de Koning
Henk de Koning no@noreply.nl https://myalbum.com/album/yLHLM6tHzwv7 27-07-2020 11:21
Volgt nog.
Henk de Koning koningboer@gmail.com 16-07-2020 13:33
Voorlopen Scheveningen Wassenaar op zondag 12 juli 2020
Dunea Duinwater (Meijendel) staat niet toe dat er een groepsevenement in deze tijd wordt georganiseerd in hun duingebied. Alternatief is dan een strandwandeling, waarbij het meest voor de hand liggend is een wandeling van Scheveningen naar Wassenaar v.v.
Met dit vooruitzicht vertrek ik afgelopen zondag om 10:15 naar Scheveningen. Vroeg, daar ik dacht ‘het zal wel druk zijn in de richting Scheveningen Strand’. Het was wat drukker inderdaad, maar niet overdreven. Mooi zonnig weer op zondag zonder regenkansen, een matige noordenwind 2/3 en een temperatuur van 18 graden.
Aangekomen in Scheveningen eerst maar eens de Noorderboulevard verkend. De bouw daar is voor een groot deel klaar en gevuld met restaurants en winkels. Aan het eind van de Noorderboulevard staat een sierlijk gebouw zonder vermelding wat het nu eigenlijk is. In de loop van de dag wordt duidelijk dat dit een restaurant ‘Hard Rock Café’ had moeten worden.
Kijkend naar de zee zie ik zoals gebruikelijk de opgelegde schepen. In deze tijd nu ook meerdere grote cruiseschepen. Een heel bijzonder gezicht. Verder nog steeds werkend het reuzenrad, de Bungy Jump en de kabelbaan.
Nu maar eens de pier gaan verkennen. Zowel onder als boven zijn toegankelijk met dien verstande, dat je niet van beneden naar boven kan aan het einde en daarom heb ik de benedenverdieping maar gelaten voor wat het is. Alleen de bovenverdieping overgelopen en uiteraard de nodige strand- en boulevard foto’s gemaakt. Ondanks Corona kun je merken dat het zomerseizoen is aangebroken. Toch drukker op het strand dan enige maanden geleden op dezelfde tijd. Trouwens je kunt ook heel ver kijken. De Maasvlakte en Wassenaar/Katwijk/Noordwijk zijn goed te zien. Het lijkt allemaal heel dichtbij, maar in de loop van de dag blijkt Wassenaar toch 8 kilometer verwijderd te zijn van Scheveningen. Opmerkelijk is dat het noordelijke strandgedeelte tegenover de nieuwbouw gevuld is met strandstoelen.
Om 12 uur treffen Marianne, Ad, Annemarie, Peter en ondergetekende elkaar onderaan de Pier en na een afstandelijke begroeting begeven wij ons op weg naar Wassenaar. Het eerste gedeelte lopen wij op een betonnen voetpad langs en tussen strandpaviljoens en hierna dalen wij af naar de waterkant van het strand. Hier valt ook goed te lopen. Onderweg al pratend en wisselend van gezelschap komen wij weer op de hoogte van elkaars dagelijkse leven. Onderweg hebben wij goed zicht op de opgelegde schepen, de badgasten en de strandschelpenconcentraties.
Bij wat ik de ‘Himalayaduin’ noem deelt Marianne een snoepje uit. Normaal gaan wij dan het Dunea/Meijendelgebied in. Nu lopen wij verder richting Wassenaar. Onderweg een reclamevliegtuig in de lucht met ‘stop 1,5m-viruswaanzin.nl en bijna 100% overleeft corona!’. Statistisch wellicht juist, maar je zal het maar krijgen! Er is nog geen geneesmiddel en/of goedwerkende remmer beschikbaar!
Uiteindelijk komen wij op het strand van Wassenaar aan. Geen boulevard, maar wel veel strandpalviljoens. Wij lopen langs alle paviljoens om een indruk te krijgen wat er zo al is. Uiteindelijk strijken wij bij 1 van de paviljoens neer. Op afstand zittend en zo nu een dan een slokje nemend van ons drankje rusten wij wat uit. Hierna zitten wij nog een tijdje op het randje van een strandpaviljoen en eten onze ‘snelle Jelle of boterham op’.
En vervolgens weer richting Scheveningen en nu met matige wind in de rug. Onderweg kijken wij nog naar een mooie kwal, jonge en volwassen kleine mantelmeeuwen en concentraties Amerikaanse zwaardscheden. Bij de stijle duinovergang naar Meijendel besluit Marianne om het laatste stuk te lopen via Meijendel. Na de altijd weer moeizame bestijging van deze duinovergang komen wij aldaar terecht en vermoedens van Marianne op een eventueel korte weg door de duinen worden niet bewaarheid. Ik ben weer in de weer met de planten. Zie hiervoor mijn foto’s. Met 1 plant ben ik thuis meer dan een uur bezig geweest om die te determineren en wel zeepkruid. Indien onder de lezers personen zijn die denken dat de bewuste plant anders heet, dan hoor ik het graag.
De afwijkende tocht door de duinen betekent uiteindelijk een paar extra kilometers en dit begint toch te tellen. Wij klagen niet, want er komen toch geen hulptroepen. Uiteindelijk komen wij weer bij de gebruikelijke duinovergang met aan weerskanten restanten van de Atlantikwall en dalen af naar het strand.
Om ongeveer 16:45 arriveren wij weer op de boulevard van Scheveningen. Ik ga naar huis en de anderen gaan nog naar La Galleria.
Henk de Koning
 
1-10 van de 61
Volgende pagina >>
Powered by Website Baker