Pierewaaien Scheveningen maakt uitsluitend gebruik van Cookies waarvoor geen toestemming gevraagd hoeft te worden.
Als u deze balk volgende keer niet meer wilt zien, kunt u op akkoord klikken.
Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken.

Herfstwandeling 2017
Vandaag de herfstwandeling, nou dat hebben we geweten hoor. De strandtenten waren al afgebroken en de wind had vrij spel op het zand. Soms een klein buitje en verdere een flinke bries. Gelukkig liet de zon zich wel af en toe zien wat een prachtige regenboog opleverde. De lucht was geweldig en leende zich uitmuntend voor een scala aan foto's van het reuzenrad. Jullie zullen er hiervan dan ook een aantal aantreffen. Door de straffe wind was er heel wat aan het strand gewijzigd: Bij de pier waren er heuse zandwallen ontstaan en kon de erosie aanschouwelijk worden getoond. verder op het strand was er nauwelijks genoeg ruimte voor onze voltallige groep door het oprukkende water. Er was een enorme hoeveelheid schuim in de zee aanwezig wat het zelfs tot aan de voet van het duin gewaaid werd. 2 stoere kite surfers waren in de golven aanwezig. ik voor mijzelf vond de wind op het strand echt wel voldoende uitdaging. Gelukkig was het, zoals vrijwel altijd, in de duinen zelf een stuk rustiger. Ook daar was de herfst druk bezig. Een paar mooie foto's van paddenstoelen toegevoegd die een week eerder genomen zijn. Na onze stop bij Meiendel konden we de terug tocht weer aangaan. Nu met de wind in de rug. (Alex)
Henk schreef een uitgebreider verslag van deze wandeling. Zijn verslag vind je onder de foto's.

 

34 Foto's van onze vaste fotograaf John.

Als hiernaast niet de bedoelde fotoserie zichtbaar wordt kun je deze link nog gebruiken.

 

     

Klik op een foto als je de hele serie wilt zien; 
je wordt dan doorgelinkt naar "myalbum.com".
Daar kun je de foto's bekijken, downloaden, delen en ook nog 'liken'.
Heb je zelf foto's die je met ons wilt delen? Leuk!  Klik hier om te zien hoe dat kan.

     
  7 2 Fotos van Alex met nog wat extra padenstoelen. Link
     
  7 Foto 's van Helen. Link
     
 

Bijna 180 Foto's van Henk, niet alleen van de wandeling maar ook van de sfeer in Scheveningen voor de wandeling, de woeste golven, de natuur onderweg en de borrel achteraf

Dit is de link naar de foto's

     
Pierewaaien herfstwandeling op zondag 29 oktober 2017

Zondag in de vroege ochtend even gekeken naar de weersverwachtingen. De temperatuur 11,2 graden Celsius en de gevoelstemperatuur 7,6 graden Celsius. Regen 0 mm, de wind 40 km per uur en de windrichting NNW. Hoog water op Scheveningen om 9:20 en laag water om 16:54. Aangekomen in Scheveningen en even later lopend boven op de pier, dan blijkt er een zeer onstuimige zee te zijn. Met name de wind valt tegen, een herfststorm. 40 km is toch veel harder dan je denkt. De geparkeerde schepen in de verte liggen in de windrichting ofwel haaks op het strand, de golven zijn bijzonder hoog en het strand is flink afgekalfd. Maar er is wel zon en daar zie je op de pier mensen van genieten. Hoofd in de richting van de zon en je ogen dicht. Heerlijk!

In de koopgoot van de pier zijn weer veranderingen opgetreden. Aan het einde (zeekant) is een plek gekomen waar kinderen naar hartelust kunnen dollen met springkussens en kruip door sluip door middelen. Verder wordt het aandeel eet- en drinkgelegenheden steeds maar groter en gevarieerder. Ik zie ook veel kramen met artikelen voor dieren of beter honden. Wat blijkt is dat er vandaag gevierd wordt dat sinds begin oktober de honden weer op het strand mogen. Zelfs de dierenambulance is aanwezig op de boulevard.

Om kwart over 12 staan er 33 personen in de starthouding om te gaan wandelen. Dit daar het tijd is, maar ook vanwege het stuifzand. De dames en heren komen weer van overal zoals Den Haag, Leiden, Amsterdam, Amstelveen, Naarden, Papendrecht, Dordrecht en Zoetermeer. Daar gaan wij dan. Een jonge mantelmeeuw loopt even met ons mee. Onder de pier gaan wij, tegen de wind in, langs het door de storm flink afgekalfde strand. Langs het gehele strand ligt schuim van de schuimalg op het water waarvan de vlokken door de wind worden verspreid. Weinig strandvondsten behalve wat plastic vaten, wier en zo nu en dan een rugschild van de zeekat. Helaas ook nog een achterblijver. En zelfs wat regen met als gevolg een mooie regenboog. Onderweg zien wij nog een tweetal kitesurfers die de zware zeegang trotseren en flinke sprongen met de wind mee maken. Opvallend is nog de hoogte tot waar tijdens hoog water het water is gekomen en wel tot aan de duinrand. Nog niet eerder gezien.

Het bestijgen van de “Himalayaduin” gaat niet iedereen even goed af. Na het toesteken van een helpende hand gaat het een stuk beter. Bovenop de duin en rustplaats de snoepjestrommel aangesproken waar de meesten al gauw van vinden dat de chocoladetoffees toch wel de lekkerste zijn. Iets om te onthouden voor de volgende keer. Ook hier weer veel wind en stuifzand en hierdoor gaan wij weer snel op pad de duinen in. Mooi weer en geen last van de wind.

Ik loop achteraan als bezemwagen en heb alle tijd om de plantenwereld te bekijken. Ondanks de tijd van het jaar toch nog zo’n 7 bloeiende planten zoals teunisbloem, koningskaars, koninginnekruid, biggenkruid, jacobskruiskruid en kegelsilene. De bessen van veel struiken/bomen zoals meidoorn en kardinaalsmuts zijn al zo goed als opgegeten door de vogels. De oranje duindoorn is er nog in overvloed. Smaakt zeker niet zo lekker? Na de duinwandeling komen wij weer aan bij Boerderij Meyendel alwaar het binnen redelijk druk is. Gauw het een en andere besteld en hierna met z’n allen buiten gaan zitten.

Een klein uur later weer verzamelen en terug via wat meer begane wegen naar Scheveningen. Onderweg nog even stilgehouden bij het uitkijkpunt waar de meesten toch even van het uitzicht willen genieten. Verderop bij het formele rustpunt nog een keer met de snoepdoos rond waarna de chocoladetoffees toch echt op zijn. Uiteindelijk komen wij aan bij de duinovergang naar het strand. Snoepjesdoos vandaag voor het laatst aanspreken en bij het afdalen een fotomoment vanwege een benodigde groepsfoto voor de website. (Henk)
 

 

Powered by Website Baker