Pierewaaien Scheveningen maakt uitsluitend gebruik van Cookies waarvoor geen toestemming gevraagd hoeft te worden.
Als u deze balk volgende keer niet meer wilt zien, kunt u op akkoord klikken.
Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken.

Vroege Voorjaarswandeling 2019

Onze wandelingen gaan altijd door, zelfs vandaag. Het voorjaar was vorige week al langsgekomen maar was vandaag ver te zoeken. Ondanks de beroerde weersverwachting waren we vandaag  toch met 20 wandelaars die vast van plan waren de harde wind en de voorspelde regen te trotseren. Zoals meestal viel de middag weer behoorlijk mee; na de lunch in Meyendel zijn we droog teruggewandeld. Henk schreef weer een uitgebried verslag; dat vind je onder de foto's, evenals het verhaal van Alex. (Han)
 

  60 foto's van Alex. Hier is de link

Klik op een foto als je de hele serie wilt zien; 
je wordt dan doorgelinkt naar "myalbum.com".
Daar kun je de foto's bekijken, downloaden, delen en ook nog 'liken'.
Heb je zelf foto's die je met ons wilt delen? Leuk!  Klik hier om te zien hoe dat kan.

 

101 Foto's van Henk, niet alleen van de wandeling maar ook van de sfeer in Scheveningen voor de wandeling. Link naar de foto's

 

Henk schreef: Pierewaaien Voorjaarswandeling zondag 3 maart 2019
Het mooie weer van de afgelopen week kent zondag 3 maart geen vervolg. De verwachting is ongeveer 80% kans op regen en een zuidwesterwind 6. Het enige wat hieraan prettig is dat bij de heenwandeling de wind in de rug is. Verder om 13:39 hoogwater (100 cm) en pas om 21:55 laagwater (-70 cm). Dit betekent dat zowel heen en terug de ondergrond van zand niet hard is. Temperatuur van het zeewater is 6 graden. Kortom de weersvooruitzichten en hiermee de wandelkwaliteit zijn verre van ideaal.  
Om 11:00 arriveer ik in Scheveningen. Het regent en het waait flink en ik maak alvast de eerste foto’s. Op de boulevard aangekomen zijn de vorderingen aan de werkzaamheden van de Noorderboulevard zichtbaar. Foto’s met haringetende Scheveningse dames, foto’s van vroeger en teksten als “terug naar grandeur” en  “terug naar flaneren” vrolijken verwachtingsvol de omheining op waarachter al die werkzaamheden plaatsvinden. Op de boulevard lopen maar heel weinig mensen en aan het strand nog minder.  
Vanwege de regen en de stevige wind ben ik maar direct de Pier in gelopen. Ik kom al wat pierewaaiers tegen en verder is het hier wat drukker. Onbegrijpelijk dat al die 28 cafeetjes, restaurantjes, winkeltjes en vermakelijkheden een goede boterham kunnen verdienen op de pier. Ook nog bovenlangs gelopen. De Bungytoren en het reuzerad staan ongebruikt en trotseren de harde wind en regen. Het strand aan weerszijden is leeg op een enkele persoon na. Felle zandstormen en ver doorlopende golven zijn zichtbaar. 
Aan het einde van de pier weer de boulevard opgelopen richting Kurhaus en Legoland Discovery Center. Sommige strandtenten hebben namen die de huidige weersomstandigheden eren zoals El Niño en pal er naast Desperados. Niet echt geruststellend! Het Lego-gebouw begint zijn vorm te krijgen en het Kurhaus staat nu voor het grootste deel in de steigers en is bijna helemaal ingepakt voor groot onderhoud. Hierdoor zijn de werkzaamheden onzichtbaar. Ik laat mij verrassen over enige tijd over de reparaties aan het voegwerk, de beton restauratie en het vervangen van het kitwerk. Wellicht ook nog gevolgd door enig schilderwerk. 
Bij La Galleria, onze stamkroeg, kom ik Han tegen die erg verbaasd is dat La Galleria gesloten is. Ook La Galleria heeft zich gevoegd in de rij van opknapbeurten die op de boulevard plaatsvinden. Gelukkig hebben wij nog een alternatief en wel het restaurant ernaast “Steam”. Han bespreekt de mogelijkheden voor de borrel aan het einde van de wandeling en wij lopen door naar de onderkant van de pier. Hier staan beschut tegen de regen de eerste deelnemers al te wachten. Alex en Peter rekenen af en delen de wandelfolder uit. Annemarie komt nog even aangelopen en vertelt dat zij niet mee kan vanwege hielspoor en een wandelverbod heeft van de fysiotherapeut.  
Om 12:15 vertrekken wij gehuld in regenpakken naar restaurant Meijendel. Totaal 20 personen  en komende uit o.a. Delft, Rotterdam, Oud-Beijerland, Leiden, Den Haag en Amsterdam. Gelet het weer is het aantal deelnemers niet slecht. Aanvankelijk lopen de deelnemers bij elkaar en met de wind en regen in de rug gezellig pratend over het strand. Na verloop van tijd valt het deelnemersveld wat uit elkaar en zijn er behoorlijke gaten tussen verschillende deelnemers. De achterhoede houdt de deelnemers in de gaten. Tijdens het wandelen op het strand is er eigenlijk meer oog voor elkaar of voor jezelf dan belangstelling hebben voor de omgeving. Normaliter tuur ik de zee af, nu geen schip te bekennen, of ik kijk naar de vogels, nu als enige vogel een zwarte kraai. Ik zie lange golven, niet direct hoog, met veel gelig schuim (afgestorven algen) en verder nog zandstormen waarin ik opeens deel van uitmaak en deels ondergestoven schelpen.
Na een uur bereiken wij na een moeizame klim de eerste rustplaats. Iedereen blij en nat. De snoepdoos gaat rond en eigen etenswaren worden genuttigd. Na een kwartiertje stappen wij weer op en gaan de duinen in. Hier is het qua weer wat rustiger. Onderweg nog geen bloeiende planten te bespeuren, wel veel mos en korstmossen op de grond en bomen. Frappant is de enorme hoeveelheid korstmossen (o.a. melig takmos en bosschildmos) op bomen en struiken. Oorzaak hiervan kan zijn de in de zee afgestorven algen waardoor stikstof gegenereerd wordt. Veel meer duidelijkheid kan ik er niet over vinden! Onderweg ook nog even grote opwinding vanwege een bruine kikker op het wandelpad. Hij heeft duwtje gekregen in de richting van het bos en nu maar hopen dat het er veilig is.  
Als wij aankomen bij Boerderij Meijendel geeft Peter aan dat wij om 14:45 weer vertrekken. Geen enkel probleem overigens daar het restaurant praktisch leeg is. Binnen een paar minuten zijn wij klaar met de bestelling. Na enige tijd en dit is ook snel kunnen wij de bestelling ophalen en er mee aan de slag gaan. Ik heb hierdoor nog voldoende tijd om ook het bezoekerscentrum Tapuit van Dunea, het waterleidingbedrijf, te bezoeken. Een opgezette aalscholver kan ik nu eens wat beter bekijken.  
Om 14:45 is iedereen weer buiten present en gaan wij op pad voor de finale. Het is inmiddels droog geworden, maar in de duinen blijft een flinke (tegen)wind onze metgezel. Onderweg nog wat schapen tegengekomen die de duinen vrijwaren van vergrassing en verhouting. Uiteraard liep tussen de witte schapen een zwart schaap. De route die wij terugnemen loopt langs de watertoren van Scheveningen en vervolgens langs de Parking Strand naar restaurant “Steam”. Aldaar gaan wij met z’n allen naar binnen voor de borrel. Ik maak wat uitgebreider kennis met een oudgediende van Pierewaaien. Hij blijkt zelfs een aantal jaren een collega van mij geweest te zijn bij IBM. Hij heeft de standaardroute teruggenomen en op het strand nog wat schelpen gevonden van mini-zeeëgels. Hierna ben ik naar huis gegaan en ik neem aan dat er ongetwijfeld nog pierewaaiers zijn geweest die gezellig met elkaar zijn gaan eten. Tot zondag 21 april voor de volgende Pierewaaienwandeling. Henk

Alex schreef:
Het was een regenachtige dag. Geen geweldig begin voor een strand wandeling.
De auto in de buurt van het strand geparkeerd en de rest met de tram gedaan. Keuring voor het Kurhaus afgeleverd waar ons een lege boulevard te wachten stond. Netjes op tijd en nog geen wachtende pierewaaiers. De verwachting was dan ook niet op een grote opkomst.
Even later toch nog een redelijke groep wandelaars, zeker voor dit weer. De echte trouwe lopers ;)
Wind en regen in de rug, op pad naar Meijendel.
Van de regen werden we nat maar de harde wind blies alles weer redelijk droog, in elk geval aan de oppervlakte. Even tijd voor een korte stop om daarna de duinen in te gaan. De natuur is hier weer mooi, alles begint uit te lopen. Het voorjaar komt er aan.
Onderweg ook een nieuw hek te zien, het bleek voor de schapen te zijn. Ze deden zich te goed aan het gras aldaar.
Aangekomen bij Meijendel was het tijd voor een warme hap of wat drinken. Ook zelf even opwarmen. De regen was wat minder geworden maar de wind had aardig vat op het terras. Iedereen besloot om deze keer maar binnen te gaan zitten.
Terug hebben we de gehele duin route genomen. De regen was nagenoeg over maar de wind was nog in volle sterkte aanwezig. Velen waren het ermee eens om deze niet op het strand te trotseren. Dus via de watertoren deze keer. Laatste stukje Scheveningen doorgelopen en weer terug naar de pier.
Al met al weer een mooie wandeling door strand, duin en stad.
Na de tocht weer even uitgerust, kas opgemaakt en wat nagepraat. Ons stam café/restaurant was aan het verbouwen zodat we deze keer bij Steam gezeten hebben. Ook een prima gelegenheid. Alex.

Powered by Website Baker