Pierewaaien Scheveningen maakt uitsluitend gebruik van Cookies waarvoor geen toestemming gevraagd hoeft te worden.
Als u deze balk volgende keer niet meer wilt zien, kunt u op akkoord klikken.
Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken.

Pinksterwandeling 2019  : 30 jaar Pierewaaien

Bij deze wandeling werd kort stilgestaan bij ons 30-jarig jubileum. Er werd een kleine attentie uitgedeeld en alle deelnemers van vandaag werden uitgenodigd voor een borrel waarbij de organisatie een rondje kon weggeven. Na de borrel zijn we nog met een 12-tal wandelaars gaan eten in het nieuwe restaurant Zilt op de Pier. foto's daarvan kun je vinden in de bijdrage van Han in het Gastenboek
 

Klik op een foto als je de hele serie wilt zien; 
je wordt dan doorgelinkt naar "myalbum.com".
Daar kun je de foto's bekijken, downloaden, delen en ook nog 'liken'.
Heb je zelf foto's die je met ons wilt delen? Leuk!  Klik hier om te zien hoe dat kan.

 

106 Foto's van Henk, niet alleen van de wandeling maar ook van de sfeer in Scheveningen voor de wandeling en van de Jubileumborrel achteraf. Link naar de foto's

 

Henk schreef

PierewaaienScheveningen 30 jaar op eerste Pinksterdag 9 juni 2019
Vergeleken met afgelopen zaterdag is het qua weer een verschil met hemel en aarde. Zaterdag nog tot tweemaal toe platgeregend en bijna weggewaaid in Puttershoek tijdens een excursie en vandaag  het absolute tegendeel. Prima wandelweer dus! Ik arriveer om 10:45 in Scheveningen en maak direct een rondje boulevard en Pier. De Noorderboulevard, weliswaar nog niet geheel gereed, is opengesteld en het flaneergedeelte is voor het grootste deel gereed. De winkels moeten nog opgeleverd worden. Vanaf deze boulevard is er goed zicht op de drukke zeilactiviteiten op zee. Op afstand lijken het kleine bootjes, maar mijn telelens leert anders. Langs de boulevard zijn de strandpaviljoens weer opgebouwd en open. De blootgelegde kazemat uit de Tweede Wereldoorlog is uit de bodem gehaald en wacht op inbouw in de Noorderboulevard. 
Hierna via de trap van de Pier mijn wandeling vervolgd bovenop de pier. Mooi uitzicht op de stranden met inmiddels al honderden strandgangers aan weerskanten van de Pier. Rustige zee, het rad draait en bij de Bungytoren wachten ze op klanten. Ik zie drie zwemmers in zee bij het voormalige Van der Valkrestaurant. Bovenop de Pier erg druk, maar beneden kun je een kanon afschieten. Hieruit blijkt wel hoe mooi en zacht het weer is. Na het bezoek aan de Pier de zuidkant van de boulevard opgelopen. Redelijk druk daar. Ik kom Ad tegen die aangeeft dat hij staat te wachten op wandelaars die hij uitgenodigd heeft. Onderweg sta ik even stil bij 3 metalen cilinders die blijkbaar een watertapkraan markeren van het waterleidingbedrijf Dunea. In een van de cilinders is een gedicht gegraveerd van Toon Hermans over de Scheveningse Pier.
Ik loop nog even door naar de plek waar Legoland moet komen. Ik zie hier geen tekenen van leven. Wellicht project afgeblazen. Wel een ‘winkel’ van Five Guys. Dit schijnt een Amerikaanse fastfoodketen te zijn gericht op hamburgers, hotdogs en frieten. Lopend in de richting van beelden aan zee zie ik dat hierna nog een markt is van allerlei frutsels. Wel gezellig. Het loopt tegen 12 uur en daarom terug naar de Pier en naar het vertrekpunt van PierewaaienScheveningen. Het is het vermelden waard dat PierewaaienScheveningen vandaag 30 jaar bestaat. Als je er over nadenkt een hele prestatie. Ik zit zelf nu een jaar of 7 bij PierewaaienScheveningen en uit ervaring weet ik dat het organiseren soms meer moeite kost dan alleen het schrijven en mailen van een convocatie. Meelopen en onderdeel zijn van de organisatie is soms een wereld van verschil.
Op het vertrekpunt sijpelen de deelnemers binnen. Handen schudden en zoenen gaan hiermee gepaard en uiteraard de betaling. Om 12:15 vertrekken wij met 25 deelnemers richting Boerderij Meijendel in Wassenaar. Volop zon, goede temperatuur en weinig wind begeleiden ons tijdens de wandeling. Alles wat voorgaande maanden ontbrak op het strand is weer aanwezig zoals de vele strandgangers, zeilboten, badende mensen (weinig) en zeilboten in de verte. Na een flinke wandeling bereiken wij de eerste stopplaats die vanwege de bereikbaarheid door het mulle zand omhoog verwenst wordt. Enfin, een snoepje op de stopplaats verzacht en vergeet het leed weer. Han vraagt tijd voor een 30-jarige overpeinzing en betrekt in zijn speech het verleden en heden. Han deelt ook mee dat zijn taken worden overgenomen door Marianne (mail) en Aad (website).
Hierna de duinen in. Informeren bij verschillende wandelaars leert dat er deelnemers zijn uit Amsterdam, Den Haag, Leiden, Zoetermeer, Rotterdam en omgeving, Kampen en Oss. In de duinen kijk ik altijd graag naar wat er zoal aan planten groeit. Ik zie slangenkruid, bremraap, een orchidee, grote ratelaar, koekoeksbloem, streepzaad en nog meer, maar praten met elkaar, planten kijken en fotograferen gaat gelet het wandeltempo niet samen. Volgende keer loop ik weer achteraan dan kan ik hieraan meer tijd besteden. Uiteindelijk komen wij weer bij Boerderij Meijendel. Het is er druk, maar het lukt toch om binnen een redelijke wachttijd de bestelling te plaatsen. Bij mij is favoriet het broodje gerookte zalm en een glaasje rode wijn.
Na een uur vertrekken wij weer en gaan dan door een gebied wat voorgaande wandelingen noopte tot een omweg. Ik heb wel eens gelezen dat een organisatie daar bezig was met het enten van de grond. Hiermee kun je bereiken dat grond een een bepaalde gewenste kwaliteit krijgt door het mengen van grond met die kwaliteit. Nu staan er borden met de geschiedenis van het waterleidingbedrijf, maar ook dat dit gebied het erwtenland heette en vroeger een akker was midden in Meijendel. Dit doorlopend lopen wij nog langs een houten piramide. Volgens Peter moet ik daar in gaan zitten en bijzondere gevoelens komen dan over mij heen. Uiteindelijk komen wij weer op het juiste wandelpad en gezwind gaan wij richting de duinovergang naar het strand.
Bij het hoogste punt in de duinen wordt nog even gestopt om belangstellenden al het moois van Den Haag en Scheveningen te kunnen laten bekijken. Hier weer een snoepje. En hierna gaan wij weer. Uiteindelijk komen wij bij de duinovergang naar het strand. Wederom een uitdeling van de laatste snoepjes en iemand komt op het idee dat ik vast nog niet op de foto sta, hetgeen een juiste conclusie is. Ik ga met Annemarie op de foto. Hierna dalen wij af naar het strand en lopen wij naar het beginpunt van de wandeling. Hier wachten wij op elkaar en gaan gezamenlijk, inclusief Jan die ons tegemoet is komen lopen, naar La Galleria. Onze vaste ober van La Galleria wijst ons in het drukke restaurant aan waar wij kunnen zitten. Na voorzien te zijn van een door de organisatie aangeboden drankje brengt Han nog een toost uit op ons 30-jarig bestaan. Ik ga er van uit dat er hierna nog veel deelnemers met elkaar zijn gaan dineren.

Tot de volgende wandeling op zondag 28 juli.
Henk de Koning
 

Powered by Website Baker