Pierewaaien Scheveningen maakt uitsluitend gebruik van Cookies waarvoor geen toestemming gevraagd hoeft te worden.
Als u deze balk volgende keer niet meer wilt zien, kunt u op akkoord klikken.
Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken.

Nieuwjaarswandeling 2018
Henk schreef een uitgebreid verslag van deze wandeling. Dat vind je onder de foto's; hier het verslag van Alex:
Het was de nieuwjaarswandeling, het is winter en er hing een echt najaar gevoel in de lucht, winderig maar met een zonnetje. Het was voor velen een mooie dag voor een strandbezoek, we waren in elk geval niet de enigen vandaag. Deze keer een fantastisch breed strand, toch op de heenweg redelijk veel door het rulle zand gelopen, voor de geoefende strandwandelaar prima maar voor anderen toch wel zwaarder om te lopen. Hier en daar geplaveid met veel schelpen. Gelukkig was de weg terug over harder zand. Terug was er een prachtige ondergaande zon wat een paar mooie plaatjes opleverde met de weerspiegeling van de zon in het water. De tocht door de duinen maakte het najaar gevoel compleet. Overal bomen zonder blad en de zon stond laag. Onze groep slingerde zich als een gekleurd lint door de kale bebossing. Toch verschillende knoppen gezien, benieuwd wat het voorjaar brengen gaat. Al met al weer een mooie wandeling door de prachtige natuur. Na de tocht weer even uitgerust, kas opgemaakt en nagepraat.  Hierna met een kleinere groep nog even wat gegeten bij de Griek. Alex.

 

59 Foto's van onze vaste fotograaf John.

Als hiernaast niet de bedoelde fotoserie zichtbaar wordt kun je deze link nog gebruiken.

 

     

Klik op een foto als je de hele serie wilt zien; 
je wordt dan doorgelinkt naar "myalbum.com".
Daar kun je de foto's bekijken, downloaden, delen en ook nog 'liken'.
Heb je zelf foto's die je met ons wilt delen? Leuk!  Klik hier om te zien hoe dat kan.

     
  Alex73 Fotos van Alex van het eten bij de Griek, de borrel en het wandelingetje vooraf. Link
     
 

131 Foto's van Henk, niet alleen van de wandeling maar ook van de sfeer in Scheveningen voor de wandeling. Link naar de foto's

     

Henk schreef:
Vanwege de reparaties aan de oostelijke tunnelbuis van de Heinenoord tunnel en de verwachte files door het autoverkeer uit Zeeland, wat dan door de Hoeksche Waard rijdt, extra vroeg weggegaan uit Mijnsheerenland. Overigens geen file te constateren, maar op deze manier wel heel vroeg in Scheveningen. De weersvoorspellingen voor Scheveningen zijn vandaag overdag 2 tot 3 graden Celsius met een veel lagere gevoelstemperatuur. De wind van zuidoost 3 tot 2, geen neerslag en 0 procent zon. Dit laatste is de gehele dag niet het geval. De temperatuur viel op die manier wel mee en de wind geeft als resultaat een rimpelloze zee. Hoog water vandaag om 13:45 (100 cm) en laag water pas om 22:06 (-58 cm). 
Dit keer eens in plaats van direct de pier op, eerst maar rechtsaf de noordelijke kant van de boulevard opgelopen. Hommerson Casino, eigenaar van dit stuk boulevard, sloopt dit jaar 15 slechtlopende restaurants en winkels en gaat nieuwbouw realiseren. Hippe restaurants, moderne winkels en een ondergrondse parkeergarage komen er voor in de plaats. In de zomer van 2019 wordt dit alles opgeleverd.
Het is nog rustig op de boulevard. Wat kraaien, jonge en volwassen zilvermeeuwen lopen op de boulevard en kijken of er nog wat te scoren valt. Op zee het normale gezicht van geparkeerde schepen en verder wat zeilboten en helemaal bijzonder een roeiboot met 6 roeiers en een stuurman. Ik ga de pier bovenlangs op. Altijd een mooi uitzicht over de stranden, de zee, de boulevard, het reuzenrad en de Bungy toren. Geen Chinezen dit keer die ik op de foto moet zetten!
Aan het eind van de pier onderlangs weer terug. Een klein meisje heeft de uitnodiging om te spelen op een daarvoor bestemde piano serieus opgevat. Ik loop hierna verder naar de uitgang van de pier op de boulevard. Een zee van restaurants en barretjes voorbij en wat is het rustig. Half elf, wat wil je? Tijd genoeg nog en dus maar het winkelcentrum in. Ook heel rustig daar. En hierna links de boulevard op, richting Kurhaus. Onderweg kom ik John tegen.
Doorgelopen en bij het Monument Gemobiliseerde Land en Zeemacht Augustus 1914 – November 1918 naar de hier in uitvoering zijnde werkzaamheden gekeken. Volgens mij staat het monument knap in de weg. Opvallend is dat er in die tijd nog geen luchtmacht was en verder dat mijn opa die gehele periode gemobiliseerd is geweest. Vier jaar is hij weggeweest van huis en haard. Zijn vrouw achtergelaten met 2 jonge kinderen, waaronder mijn vader. 
In de buurt van het monument en wel naast Sea Life komt het Legoland Discovery Centre Scheveningen. Ik kom Annemarie tegen en even later ook enige andere pierewaaiers en samen lopen wij terug naar de pier en het strand. De eerste abseilers van de Bungy toren zien wij in de richting van de boulevard glijden. Langzaam maar zeker verschijnen er steeds meer pierewaaiers. Uiteindelijk zo’n 33 deelnemers. Na het doorgeven van het weer en de waterstanden gaan wij om 12:15 op weg naar Meijendel. Ook vandaag komen de deelnemers weer overal vandaan zoals Oud-Beijerland, Maassluis, Papendrecht, Leiden, Leiderdorp, Amstelveen en uiteraard Den Haag.
De wandeling gaat in een redelijk tempo onder uitstekende weeromstandigheden richting de befaamde Himalaya duinovergang. Onderweg komen wij gezelschappen tegen met veel honden en grote hopen schelpen van zwaard/messcheden. Ook veel zwarte stukjes hout en veen op het strand. Dit komt uit de omgewoelde ondergrond in zee of van de duinen. Als je zo’n stukje veen in de lengterichting doorbreekt zie je stukjes van boombladeren van een paar duizend jaar geleden. In het zand op het strand kom je rupsbandsporen tegen. Die blijken van een wagen te zijn waarmee de hopen schelpen verwijderd worden van het strand. Vroeger ging dit naar kalkovens, maar tegenwoordig zijn in menige gemeente wandelpaden bedekt met schelpen. Of wellicht worden de schelpen ook gebruikt om vochtige kelders te vullen. 
De voornoemde duinovergang is slopend voor condities van sommige deelnemers. Iedereen is altijd weer blij als ze bovenop de duinovergang zijn. Een snoepje verzacht het lijden. Na wat te drinken of het eten van een boterham gaan wij weer op weg. Nu de duinen door. De temperatuur is hier wat hoger. Opvallend dit keer is dat ik geen enkele bloeiende plant tegenkom. Zelfs geen madeliefje. Een bloemetje wat je eigenlijk altijd wel het gehele jaar door bloeiend tegenkomt.
Na enige tijd wordt restaurant Meijendel bereikt, alwaar een uur lang gelegenheid is om te verpozen in de vorm van een hapje en een drankje. Lekker binnen gezeten dit keer en gewoonte getrouw gesmuld van de bruine baguette met zalm. Om kwart voor 3 weer op stap gegaan. Onderweg word ik attent gemaakt op een tweetal boven ons vliegende grote roofvogels. Vermoedelijk buizerds of kiekendieven. Mooi gezicht! Even gestopt bij de uitkijkduin waar altijd weer een aantal pierewaaiers van wil genieten en hierna een stop met snoepje (sommigen anticiperen alvast op de volgende stop en nemen er 2). De snoepwaardering is onverminderd groot en met name voor snoepjes onderin de zak. 
Nu weer op pad en even gestopt bij de duinovergang. De laatste snoepjes verdeeld en vervolgens afgedaald naar het strand. Een bijna rimpelloze zee, een hond die er doorheen loopt en uiteindelijk komen wij weer bij het begin van de pier. Netjes wachten op elkaar en na ieders aanwezigheid in optocht naar La Galleria voor de Nieuwjaarsborrel. Uiteraard is het hier weer heel gezellig na een afwezigheid van een paar maanden.
Tot de volgende keer op zondag 4 maart 2018. Henk de Koning

 

Powered by Website Baker