Pierewaaien Scheveningen maakt uitsluitend gebruik van Cookies waarvoor geen toestemming gevraagd hoeft te worden.
Als u deze balk volgende keer niet meer wilt zien, kunt u op akkoord klikken.
Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken.

Kerstwandeling 2018
Geen witte, maar een natte Kerst deze keer. Maar om positief te blijven: aan het strand was de middag droog, terwijl het verder in het binnenland toch nat bleef. Een uitgebreid verslag van deze dag vind je op deze pagina onder de foto's. Er is ook nog een groepje gaan eten in Top Kapi; daarvan zijn helaas geen foto's ingestuurd maar ik neem aan dat het heel gezellig was!(han)
 

 

24 Foto's van onze vaste fotograaf John.

Als hiernaast niet de bedoelde fotoserie zichtbaar wordt kun je deze link nog gebruiken.

 

     

Klik op een foto als je de hele serie wilt zien; 
je wordt dan doorgelinkt naar "myalbum.com".
Daar kun je de foto's bekijken, downloaden, delen en ook nog 'liken'.
Heb je zelf foto's die je met ons wilt delen? Leuk!  Klik hier om te zien hoe dat kan.

     
 

123 Foto's van Henk, niet alleen van de wandeling maar ook van de sfeer in Scheveningen voor de wandeling, de reconstructie van de Boulevard en de borrel achteraf. Dit is de link naar de foto's

     

Pierewaaien Kerstwandeling zondag 23 december 2018

De vooruitzichten qua weer voor deze kerstwandeling zijn niet geweldig. Van 12:00 tot 16:00 regen met kans op zon van 0%. Qua wind en temperatuur een Zuidwester 1 of 2 en 9 graden Celsius. Verder laagwater om 11:21 en hoogwater om 15:22.

Om ongeveer 11 uur arriveer ik in Scheveningen waar het al behoorlijk regent. Dit ontneemt mij de animo om de boulevard uitgebreid te verkennen. Ik beperk mij het tot het winkelcentrum, in en boven op de Pier en het Infopunt Scheveningen met allerlei wetenswaardigheden over de renovatie van de Noordboulevard. Alles wat op dit gedeelte van de boulevard staat is weggegraven of gesloopt. Dit heeft nog geresulteerd in wat ontdekkingen zoals het vinden van een onbekende Duitse bunker. Ook is een kazemat vrijgegraven en losgezaagd die voor de 2e wereldoorlog in de strandmuur is verstopt. Deze kazemat wordt opgenomen in het nieuwe ontwerp van de Noorderboulevard.

Het is overal erg rustig qua publiek, maar alles is wel open. Op het strand staat nog een tent met IJssculpturen en op de boulevard naast de Pier de jaarlijkse Ice Roetsbaan. Beide evenementen behoren tot het zogenaamde Cool Event wat o.a. door La Galleria is mogelijk gemaakt. Ik kom her en der wat Pierewaaiers tegen. Dit maakt mij hoopvol ten aanzien van het aantal deelnemers vandaag. Ik ben in elk geval niet alleen!

Om ongeveer 12 uur staan 17 Pierewaaiers uit o.a. Amsterdam, Den Haag, Leiden, Tilburg, Naarden en Rotterdam schuilend onder de Pier. Een aantal hebben zich goed gewapend tegen de regen. Om 12:15 vertrekken wij richting Katwijk aan Zee. Eerst over een verhard voetpad en hierna over het harde gedeelte van het strand. Onderweg wind in de rug, regelmatig regen, donkere wolken en rustige golven. Met weinig publiek en een paar zilvermeeuwen op het strand arriveren wij om ongeveer 1 uur op de eerste stopplaats. De snoepjes vallen in de smaak. Hier en daar wordt een boterham gegeten en na een kwartier vervolgen wij de wandeling door de duinen naar Boerderij Meijendel.

Vanwege de door Floron elk jaar georganiseerde Eindejaars Plantenjacht (www.floron.nl/plantenjacht) probeer ik onderweg bloeiende wilde planten te ontdekken. Noppes, maar dan ook werkelijk noppes. Al pratend bereiken wij om 13:45 Boerderij Meijendel. Hier uiteraard weer genoten van mijn versnapering broodje zalm. Ook hier is het redelijk rustig en niet echt moeilijk om binnen een zitplaats te vinden. Ineke van de Pierewaaien begeleiding is ook aanwezig ondanks eerdere afmelding en besluit om het laatste stuk straks ook mee te lopen. Buiten heb ik nog even gekeken naar de grote kerststal. Bijna echt.

Om 14:45 vertrekken wij weer en trachten op de juiste weg te komen. Dit lukt niet direct daar 2 paden door een bouwonderneming zijn afgesloten. Met hulp van Han komen wij weer op het juiste weg en vervolgen onze tocht. Het weer is er niet beter op geworden Nu ook wat mist en uiteraard regen. De locatie van het uitkijkpunt wordt gebruikt om de 2 groepen pierewaaiers bij te laten trekken. Nu op naar de stopplaats midden in de duinen. Een snoepje en dan weer snel op pad.

Onderweg denk ik nog eens na over al die korstmossen die met name zich op bomen en struiken bevinden. Ik kan mij van vroeger niet herinneren dat er zoveel waren. Nu, dit klopt ook wel daar met name na de jaren 80 van de vorige eeuw de luchtvervuiling in de vorm van uitstoot van zwaveldioxide is verminderd door gebruik van rookgasfilters in de industrie. Tegenwoordig is ammoniak uit mest de grootste veroorzaker van de achteruitgang van bepaalde soorten korstmossen. Per saldo zijn er nu wel meer korstmossen, maar minder divers en hierdoor staan veel korstmossen op de rode lijst. Overigens al die grijze en gele plekken op bomen en struiken is een schilderachtig gezicht.

Ongeveer half vier komen wij aan bij de laatste stopplaats. Boven de zee hangt mist en het kijken naar het noorden langs de Atlantikwal kazematten is hierdoor beperkt qua zicht. Na het snoepje gaan wij voor het laatste gedeelte van de tocht. Voor ons uit is in de mist de Pier te onderscheiden. Naderbij gekomen zien wij zelfs een paar abseilers. Om ongeveer 4 uur bevinden de meeste Pierewaaiers zich in La Galleria met een drankje. Zelfs een paar Pierewaaiers die niet hebben meegelopen komen aanwaaien en verhogen de gezelligheid na een toch weer stevige wandeling.

Tot zondag 13 januari voor de Nieuwjaarswandeling.

Henk de Koning

Powered by Website Baker