Pierewaaien Scheveningen maakt uitsluitend gebruik van Cookies waarvoor geen toestemming gevraagd hoeft te worden.
Als u deze balk volgende keer niet meer wilt zien, kunt u op akkoord klikken.
Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken.

Kerstwandeling 2017
De weersverwachtingen zagen er eerst niet zo geweldig uit, later werden de berichten beter. Auto geparkeerd op het zwarte pad, daar is het in de windermanden vrij parkeren. Gelukkig nog een onbezet plekje gevonden. Het is niet de hele wandeling droog gebleven maar het is prima wandel weer geweest. De druppels die gevallen zijn werden snel weer gedroogd door de wind en toch nog aanwezige zon. Op de boulevard wordt druk gewerkt aan een nieuw image, momenteel is de noordkant aan de beurt. Alle winkeltjes zijn daar dicht en het lijkt erop dat er nieuwe verbindingen van boulevard naar strand komen. Bij de pier is een skihelling neerzet voor het winterplezier. In vergelijk tot de herfstwandeling was het strand immens breed. Ruimte genoeg voor onze groep. Halverwege weer het gebruikelijke rustpuntje bij Meijendel. Hier helemaal in de kerstsfeer en waar de open haard weer heerlijk brandde, even opwarmen voor te wandeling terug. Buiten nog een kraai gezien die blijkbaar ook van slagroom hield.Terug bij het restaurant van een heerlijk kerstdrankje genoten, aangeboden door de organisatie ter afsluiting van het wandeljaar 2017. Alle wandelaars hierbij een gezond en voorspoedige jaarwisseling toegewenst en tot ziens in 2018. Groet van Alex, tot de volgende keer. (Henk schreef een uitgebreider verslag van deze wandeling. Zijn verslag vind je onder de foto's.)

 

54 Foto's van onze vaste fotograaf John.

Als hiernaast niet de bedoelde fotoserie zichtbaar wordt kun je deze link nog gebruiken.

 

     

Klik op een foto als je de hele serie wilt zien; 
je wordt dan doorgelinkt naar "myalbum.com".
Daar kun je de foto's bekijken, downloaden, delen en ook nog 'liken'.
Heb je zelf foto's die je met ons wilt delen? Leuk!  Klik hier om te zien hoe dat kan.

     
  Alex89 Fotos van Alex van de Kerstborrel en het wandelingetje vooraf. Link
     
 

115 Foto's van Henk, niet alleen van de wandeling maar ook van de sfeer in Scheveningen voor de wandeling, de niet zo woeste golven, de natuur onderweg en de Kerstborrel achteraf. Dit is de link naar de foto's

     
  4 Foto's gemaakt met de telefoon van Han bij het natafelen in een van onze favoriete restaurants. Link
     

PierewaaienScheveningen Kerstwandeling d.d. zondag 17 december 2017
De voorspellingen qua weer zijn hoopgevend voor vandaag. Zonnige perioden, 8 graden, westenwind en draaiend naar het zuidwesten in de loop van de middag. Om 14:45 hoogwater. Dit alles is juist als ik over de bovenkant van de pier loop. Mooi weer, goed zicht met op zee uitzonderlijk veel zeilschepen die profiteren van de wind en het mooie weer. Op verzoek een groep Chinese toeristen met hun camera op de foto gezet. Ook opgemerkt dat er een nieuw vermaak is en wel het abseilen van de Bungytoren naar het einde van de pier. Aan het einde van de bovenkant van de pier naar de onderkant gegaan. Opvallend is de hoeveelheid restaurants. Hier valt blijkbaar meer aan te verdienen dan aan winkeltjes. Jammer!  
Aan het begin van de pier even gekeken naar de sledes met kinderen op de jaarlijkse Ice Roetsjbaan en ook opgemerkt dat er een Ice Expo is met IJssculpturen in een grote tent bij onze startplaats. Nog even snel door het winkelcentrum gelopen. Teruggelopen naar het begin van de pier en daar John en een Pierewaaier uit Naarden ontmoet die altijd mijn voornaam weet en ik nooit de zijne. Mijn excuses hiervoor. Beneden bij de rode staalconstructie zie ik  Annemarie inmiddels en ik meld mij bij haar en kwijt mij van mijn taak als kassier. Om kwart over 12 is de groep aangegroeid tot zo’n 25 personen afkomstig uit o.a. Den Haag, Zoetermeer, Amstelveen, Barendrecht, Heerjansdam en Naarden. In de verte zie ik over zee een donkere wolk aankomen.
Om kwart over 12 vertrekken wij, Annemarie voorop en ik achteraan. In tegenstelling tot het beloofde weer verandert de wind van richting, regent het wat en is het frisser. Die donkere wolk laat zich gelden. Onderweg zien wij op bepaalde plaatsen heel veel strandschelpen en scheermessen op het strand liggen. Op www.naturetoday.com kom ik daar een artikel over tegen. Het blijkt dat het aantal Amerikaanse zwaardscheden en halfgeknotte strandschelpen spectaculair is toegenomen in de Nederlandse kustwateren. Of datgene wat wij tegenkomen werkelijk is wat ik hiervoor beschrijf laat ik even in het midden. Dit vergt meestal toch wat meer determinatie. Zie hiervoor weer www.natuurinformatie.nl.  
Na de Himalaya duinovergang komen wij allemaal hier boven samen. Boterhammen, snijkoek en de Pierewaaien snoepjes komen tevoorschijn. Met name de advocaat toffees (zonder slagroom) worden zeer gewaardeerd.  
Hierna weer verder de duinen in en op weg naar restaurant Meijendel. Opvallend is dat onderweg veel duindoorn met bessen te vinden zijn. Bloemen zijn er niet, op een uitzondering na. Vermoedelijk een streepzaadachtige en verder helemaal niets. Dit geeft te denken, daar dit jaar door Floron weer een Eindejaars Plantenjacht (www.floron.nl/plantenjacht) wordt georganiseerd.
Aangekomen bij restaurant Meijendel de kerststal gekeken. Opmerkingen dat kindje Jezus wat groot is in verhouding tot Maria geeft te denken. Maar toch elk jaar weer een leuk initiatief. Ouders en kinderen en ook  Pierewaaiers blijven er toch even bij stilstaan. Buiten zitten is vandaag in Meijendel geen optie. Gelukkig is er ruimte op verschillende plekken in het restaurant. Na het nuttigen van de favoriete snack ‘broodje zalm’ even gaan kijken bij het informatiecentrum van Dunea.  
Om kwart voor 3 weer verzamelen en op weg naar Scheveningen. Altijd weer even uitkijken hoe te lopen in het begin. Uiteindelijk bij 2 stopplaatsen weer een snoepje uitgedeeld en tussendoor nog even een aantal Pierewaaiers laten genieten van het uitzicht over de duinen. Hierna afgedaald naar het strand. De wind is gedraaid naar het zuidwesten en de temperatuur is lager. Onderweg zie ik iemand in zwembroek de zee ingaan. Wat een held!   
Na het verzamelen bij de startplaats, voor dit keer op naar het naast La Galleria gelegen Steam. Leuke tent en bediening trouwens! Na het uitserveren van de kerst”borrel” iedereen prettige kerstdagen, jaarwisseling en gezond 2018 gewenst. En ook aangegeven dat de volgende wandeling op 14 januari plaatsvindt waarvoor iedereen natuurlijk weer welkom is.
Henk de Koning

 

Powered by Website Baker