Pierewaaien Scheveningen maakt uitsluitend gebruik van Cookies waarvoor geen toestemming gevraagd hoeft te worden.
Als u deze balk volgende keer niet meer wilt zien, kunt u op akkoord klikken.
Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken.

Nieuwjaarswandeling: zondag 10 januari 2016

Annemarie schreef in het gastenboek:
Mijn eerste kennismaking met "Pierewaaien". Is uitstekend bevallen. Leuke groep mensen, fijne gesprekken, mooie wandelroute, goed georganiseerd. En: de elementen trotseren heeft ook wel wat! Zeker voor herhaling vatbaar.

Onder de foto's het uitgebreide verslag van Henk. 

 

52 Foto's van onze vaste fotograaf John.

Als hiernaast niet de bedoelde fotoserie zichtbaar wordt kun je deze link nog gebruiken.

 

     

Klik op een foto als je de hele serie wilt zien; 
je wordt dan doorgelinkt naar "myalbum.com".
Daar kun je de foto's bekijken, downloaden, delen en ook nog 'liken'.
Heb je zelf foto's die je met ons wilt delen? Leuk!  Klik hier om te zien hoe dat kan.

     
 

136 Foto's van Henk, niet alleen van de wandeling maar ook van de sfeer in Scheveningen en de Pier, de borrel achteraf en de natuur onderweg.

Dit is de link naar de foto's

     
 

Henk schreef: 

Wat kort na de Kerstwandeling vandaag de Nieuwjaarswandeling. Over de weersverwachting ben ik niet ontevreden. Er staat ons te wachten: regen tussen 15 en 16 uur, zuidwesterwind 3 tot 4, temperatuur 6 of 7 graden, zon 0% en een gevoelstemperatuur van 0 tot -1. Dit laatste en wel de gevoelstemperatuur ofwel de combinatie luchttemperatuur en windsnelheid blijkt later op de dag tijdens het wandelen best nadelig voelbaar te zijn.  

In Scheveningen aangekomen loop ik direct naar de Boulevard en naar de Pier. Ik blijf het leuk vinden om bovenop de Pier te lopen en dan even naar beneden te kijken bij de rode staalconstructie of er al deelnemers staan voor Pierewaaien. Daarna loop ik dan rechts en links kijkend de Pier over. Bijna een geheel leeg strand en tevens heel breed strand daar het eb is (-72 cm). Links is in de verte op de achtergrond de Maasvlakte zichtbaar met schoorstenen met witte rook, windmolens en hijsinstallaties voor containers. Op de voorgrond vrij veel wandelaars en surfers. Ook links helemaal aan het eind van de Pier, na het hotel/restaurant, is men nog bezig met de sloop van een stuk van de Pier. Dit wordt overduidelijk aangegeven door een groot bord met hierop ‘wordt gesloopt’. 

Aan de rechterkant van de Pier ook een bijna leeg strand met wat wandelaars en in zee een stuk of 5 op hun surfboard drijvende surfers. Althans hier ga ik vanuit. De sporten die tegenwoordig worden bedreven met surfplanken hebben vaak zeer exotische Engelse namen. Teruglopend door de foodboulevard van de Pier is er een gezellige drukte vanwege de geopende cafés en winkels. Aan het begin van de Pier is de Roetsjbaan nog open. Door het raam kijkend zie ik al een stuk of 10 Pierewaaiers bij de staalconstructie staan.  

Bij de staalconstructie aangekomen verzamelen zich steeds meer Pierewaaiers. Bekenden en onbekenden verzamelen zich tot een groep van ongeveer 30 personen en een hond. Na een kort welkomstwoord, nieuwjaarswensen en het weerbericht gaat de groep om 12:15 van start met Marianne en Henk respectievelijk in voor- en achterhoede.  

Wandelend en pratend lopen wij over strand. Het tempo is redelijk en als groep blijven wij zowel op de heen- en terugweg redelijk bij elkaar. Interessant is elke keer weer waar de deelnemers vandaan komen? Kijkduin, Dordrecht, Delft, Mijnsheerenland, Leiden, Alblasserdam, Den Haag, Nieuwerkerk aan den IJssel, Utrecht, Naarden, Rotterdam, verschillende plaatsen in het Westland en de verste die ik kan traceren is Rhenen. Het weer houdt zich niet aan de afspraken want op de heenweg is al sprake van wat regen. Op een van de foto’s lijkt het net alsof wij door een sneeuwwoestijn lopen. Dit is niet het geval. Wel is sprake van stuifzand. 

Na het trotseren van de elementen en de duinovergang wordt het eerste snoepje uitgereikt. Uitrusten, beschutten tegen de regen, eten van banaan of krentenbol, drinken van een slok water en praten met elkaar of gewoon even helemaal niets zeggen zijn de bezigheden. Een paar nakomers voegen zich bij de groep. Een vliegtuig van de Kustwacht controleert misschien wie wij zijn en of wij compleet zijn. Na een kwartiertje wandelen wij verder en gaan het duingebied in. Tegen alle afspraken in is de zon gaan schijnen.  

Onderweg krijgen de grazende en herkauwende zwarte grazers ofwel Galloways veel aandacht van ons. Deze van oorsprong uit Schotland stammende runderen houden in Meijendel de vegetatie open. Oorspronkelijk doen konijnen dit, maar door konijnenziekten zijn hun aantallen voor het openhouden van de vegetatie te gering. De grazers worden van alle kanten druk door ons gefotografeerd en zij laten dit gelaten aan zich voorbij gaan. Ik kijk onderweg nog naar bloeiende bloemen, maar op de reeds tijdens de Kerstwandeling genoemde gewone reigersbek na valt er verder niets te vinden. Wel kijk ik nog even met een andere Pierenwaaier naar verdroogde restanten van doornappels. 

In het restaurant Meijendel is het gezien het weer toch erg druk. De benodigde tijd voor de consumpties valt niet tegen, maar zitplek in het restaurant is gelet de drukte nauwelijks te vinden. Daarom buiten gaan zitten en gezien de temperatuur, de warme kleding, het gezelschap en uiteraard de consumptie is dit heel prettig en dit zelfs ondanks de regen. 

Een uur later stappen wij in de regen weer op. Na enige tijd lopen houdt het regenen op en lopen wij zonder al te veel tegenwind in de richting van onze eerste stop. Er wordt weer rondgegaan met de snoepzak en hierna gaan wij weer snel verder. De uitkijkplek ondervindt geen belangstellenden en dus maar verder naar de duinovergang. Gelet de wind, de temperatuur en de regen besluiten wij ook daar om weer snel verder te gaan.  

Het stuk duinovergang naar het strand en uiteindelijk de Pier wordt ondanks de tegenvallende, maar in dit geval voorspelde weersomstandigheden zonder al te veel woorden zwijgend getrotseerd. De Pier ligt er qua licht mooi bij en op het strand (vloed met +130cm) is heel weinig publiek. Jan staat ons al op te wachten bij de Pier en zonder te stoppen loopt bijna iedereen mee naar La Galleria voor de nieuwjaarsborrel. Heerlijk om daar in de warmte op te drogen en warm te worden. Het wordt heel gezellig en na de toost op het nieuwe jaar blijven de meesten nog een tijdje wat drinken en praten. Ook gaan wat later een aantal deelnemers eten bij een nieuwe Chinees. Kortom, ondanks de weersomstandigheden en afzien, een heel geslaagde Pierewaaienwandeling.  

Tot de volgende keer op 28 februari. 

 

Powered by Website Baker