Pierewaaien Scheveningen

Nazomerwandeling: zondag 11 september 2016

De eerste wandeling sinds het bouwen van het reuzenrad op de Pier; logisch dat daar ook foto's van zijn!

Onder de foto's het uitgebreide verslag van Henk.

 

37 Foto's van onze vaste fotograaf John. Het was gezellig!

Als hiernaast niet de bedoelde fotoserie zichtbaar wordt kun je deze link nog gebruiken.

 

     

Klik op een foto als je de hele serie wilt zien; 
je wordt dan doorgelinkt naar "myalbum.com".
Daar kun je de foto's bekijken, downloaden, delen en ook nog 'liken'.
Heb je zelf foto's die je met ons wilt delen? Leuk! Klik hier om te zien hoe dat kan.

     
 

175 Foto's van Henk, niet alleen van de wandeling maar ook van de  Pier en de natuur onderweg.

Dit is de link naar de foto's

     
Henk schreef:    

Twee jaar geleden stond ik op deze dag met mijn Amerikaanse familie bij een herdenking van 11 september 2001 in Warwick (New York). Een herdenking die in elke plaats, en zeker daar waar slachtoffers te betreuren zijn, plaats vindt. Veel vlaggen, burgers, militaire vrijwilligers en oudgedienden en verder alles wat een uniform draagt. Veel toespraken en snikken want in Warwick zijn inderdaad een aantal mensen te betreuren.

Deze dag deed mij ook denken hoe ikzelf kennis nam van deze gebeurtenis en wel in Eindhoven bij Philips via een groot televisiescherm. Ik zag de 2 vliegtuigen die invlogen op de Twin Towers, etc. Aanvankelijk geloofde ik niet wat ik zag, maar dit werd helaas gauw anders. ’s Avonds heb ik mijn familie in Warwick gebeld en naar hun reactie gevraagd. Mijn nicht stond mij huilend te woord en stond op dat moment bovenop een heuvel bij Warwick om te kijken naar de rookpluimen die van het zo’n 100 mijl verderop gelegen New York vandaan kwamen.

Genoeg hierover!

Vandaag is het weer wat onduidelijk. Wordt het nu zonnig, warm, somber of gaat het regenen. De donkere wolken zijn wel typerend voor slecht weer. Als je kijkt naar mijn foto’s zie je dat mijn camera er ook wat moeite mee heeft. Donkere foto’s alsof het avond is.

In Scheveningen aangekomen eerst maar eens de Pier weer boven en halverwege overgelopen. Aan het eind van de pier uitgebreid het reuzenrad bekeken dat op 19 augustus jl. in bedrijf werd gesteld. Een omwenteling in een afgesloten gondel schijnt 20 minuten te duren. Er is zelfs een VIP-gondel met een glazen vloer. Ik vind dat de pier zichtbaar opknapt. Leuke winkeltjes, restaurants, bars en bovenop een aantrekkelijke wandelpromenade.

Uiteraard, met name vandaag, een geweldig uitzicht (30 kilometer). Dit laatste blijkt ook wel daar in de verte Katwijk aan Zee en de Maasvlakte goed zichtbaar zijn. En ook het 40 kilometer verderop gelegen windmolenpark op zee voor Scheveningen; normaal nauwelijks zichtbaar. Tevens een flink aantal stilliggende schepen. Hieraan kun je zien dat het qua economie voor bepaalde bedrijfstakken nog niet voor de wind gaat. In dit geval vermoedelijk de petrochemische industrie gelet het type schepen.

Om ongeveer 12 uur heb ik mij gemeld bij Ineke en na wat handen schudden ben ik direct de flyers gaan uitdelen met de details van de wandeling en vooral de telefoonnummers. Uiteindelijk om 12:15 begint de wandeling met zo’n 38 deelnemers. Wat later op het strand schuift ook nog een bekende laatkomer aan bij de dan inmiddels tot een lange sliert uitgegroeide groep pierewaaiers. Mooi weer, geen regen, wel zwarte boven het binnenland liggende wolken en een goede temperatuur.

Ik ben altijd nieuwsgierig naar waar de deelnemers vandaan komen. Ooit deed een keer een dame uit Groningen aan de wandeling mee. Dit blijkt zich niet te herhalen. De deelnemers komen dit keer o.a. uit Wateringen, Den Haag, Leidschendam, Woerden, Nieuwerkerk aan den IJssel, Rotterdam en er was ook een deelnemer uit Rilland in Zeeland. Ook niet direct naast de deur.

Voor het bestijgen van het voor de meesten onder ons bekend staande, Himalayaduin, hebben wij uitgerust op het strand en een aantal deelnemers zijn het schijnbaar goed op temperatuur zijnde Noordzeewater ingegaan. Voor de meesten zo weinig uitnodigend dat zij veilig en vooral droog op het strand zijn blijven zitten onder het genot van het opsabbelen van een snoepje. Na een kwartier weer opgestapt en ons gewaagd aan de vermoeiende bestijging. Boven gekomen wederom een snoepje en hierna het duingebied Meijendel ingewandeld.

Gezellig meestal naast elkaar wandelend en pratend lopen de deelnemers richting Pannenkoekenboerderij Meijendel. Ik probeer onderweg een idee te krijgen wat zoal leeft en groeit. Met name de planten, struiken en bomen hebben mijn belangstelling. Elke 7 weken blijkt er toch weer het nodige zijn veranderd. Dit keer met name vind ik o.a. slangenkruid, koningskaars, doornappel, watermunt, duindoorn, meidoorn, esdoorn en zomereik. Bij Pannekoekenboerderij Meijendel is het even schrikken. Er blijkt een door Dunea (drinkwaterleidingbedrijf) georganiseerde Natuurfeestdag voor de jeugd te zijn. Dus hartstikke druk buiten, binnen en ook bij de bestellingen. Wachttijden van meer dan 20 minuten.

Ondanks de wachttijden heeft toch iedereen datgene kunnen eten, doen, tafelen en tegen 3 uur stappen wij weer op voor de wandeling terug naar Scheveningen. Geen regen, wel een Dakota in de lucht en ook nog even genieten van het uitzicht op het hoogste punt van Meijendel. Daarna weer even rusten, een snoepje en vervolgens naar de duintrap. De laatste snoepjes worden uitgedeeld en vervolgens afdalen naar het strand en in een lange sliert gaan wij weer naar het vertrekpunt. Het reuzenrad draait en een van de deelnemers wil absoluut voordat zij naar huis gaat een ritje hiermee maken.

Op het vertrekpunt aangekomen gaan de meesten mee naar La Galleria alwaar de ervaringen van de wandeling gedeeld worden. Ongetwijfeld zijn door een aantal deelnemers nog afspraken gemaakt om met elkaar te gaan eten.

Tot de volgende keer op de Herfstwandeling op 30 oktober a.s.

Groet, Henk de Koning